Waarom investeren in Gulden

Een vraag die we vaak voorbij zien komen op social media. Voor velen is blockchain technologie en crypto in het bijzonder nog onontgonnen terrein. En ook voor doorgewinterde crypto beleggers is het soms nog zoeken naar antwoorden. Want waarin onderscheid Gulden zich nou van de rest van al die duizenden projecten die om aandacht schreeuwen en waarom is de koers dan zo laag. En waarom überhaupt in crypto investeren. Allemaal gebakken lucht toch, of niet?

In dit artikel proberen we -zover mogelijk- stap voor stap door te nemen wat de verschillen tussen projecten zijn en waar de kansen liggen. Immers, als belegger en investeerder wil je graag zo goed mogelijk geïnformeerd zijn.

Witwassen

Laten we er gelijk maar geen doekjes om winden. Crypto is jarenlang door overheden en banken in een verdomhoekje gedrukt. Tot op zekere hoogte ook wel begrijpelijk. Dat je als overheid je burgers waarschuwt is nobel, maar de laatste jaren is er vooral met veel hagel op een mug geschoten. Witwassen was en is nog steeds het domain van banken. En die wilden vooral hun business niet kwijtraken. Dat diezelfde banken er echter nu massaal bovenop springen zullen we straks even bekijken aan de hand van wat cijfers.

Krantenkoppen als:’ Weer Bitcoinexchange gehackt.’, deden het ook prima voor de clickbait. Uiteraard kan niet ontkent worden dat crypto een vrij ongereguleerde sector was en je daardoor ook veel groeiproblemen zag. De sector wordt echter rap volwassen en ook de technologie maakt sprongen vooruit. Is het dan nu het moment om in te stappen? 

Wat doen de grote jongens?

Het sentiment omtrent crypto is momenteel in een rap tempo aan het omslaan. Vele grote investeerders springen op de boot. Waar nationale banken als Rabobank en ING al jarenlang op de achtergrond in alle stilte met wallets en blockchain experimenteerden is nu het hek van de dam. Verzekeraars, banken, grote fondsen, het springt allemaal massaal op de boot. Fidelity heeft al enige jaren een Cryptodesk, wat achteraf zeer lucratief bleek. En ook Crayscale doet goede zaken met het bewaren van private keys c.q. Bitcoins. En dat smaakt naar meer. In onderstaande tabel een aantal investeerders die Bitcoins en andere crypto bezitten. Het geeft een indicatie dat er veel meer in de markt speelt dan waar de media momenteel over berichten. Sterker nog, Mark Cuban – in 2018 Nr.190 op de lijst van Forbes van ,,Rijkste Mensen van de Wereld”, met een netto waarde van $3.9 miljard- riep onlangs nog dat crypo en in het bijzonder Bitcoin vergelijkbaar is met bananen. Suggererend dat je er maar beter ver weg van moet blijven. Een strategie die ook CEO Jamie Dimon van JP-Morgan vaak bezigde. Dat men op de achtergrond ondertussen duizenden Bitcoins opkocht tegen lage prijzen is inmiddels ook duidelijk geworden. Het is een stoelendans met steeds minder stoelen. Alles lijkt inmiddels geoorloofd om die laatste paar Bitcoins te grijpen. 

Bitcoin is dus een goed project?

Of Bitcoin een goed project is is nog maar de vraag. Het is gestoeld op inefficiënte achterhaalde en oude code met vele mitsen en maren. Het werkt echter -voor nu- maar daarover straks meer.

Tokens en Coins

Eerst duiken we even in een aantal basics, want om te investeren moeten we wel weten van de hoed en de rand.

Er zijn een aantal categorieën crypto. Ze allemaal uitleggen is voor hier te veel van het goede, maar laten we er twee uitlichten. Tokens en Coins. Het verschil tussen die twee is enorm. De één, de Coin, is een volwaardig product en heeft een eigen core en blockchain, de ander is slechts een smartcontract  -een stukje automatisch uitvoerende code- dat de blockchain van een ander project gebruikt. Dat laatste noemen we een Token. Een Token heeft altijd een parent blockchain nodig om op te draaien. Veel tokens draaien dan ook op Ethereum. Dat is vooral simpeler op te zetten, vandaar dat er daarvan ook duizenden zijn. Het investeren waard? Soms kunnen er pareltjes tussen zitten, maar het is niet waar de grote jongens voor gaan momenteel. 

Gulden is zo’n zelfstandig project met een eigen blockchain zoals ook Bitcoin dat heeft. 

Decentraal

Dan nog een toverwoord: ”Decentraal”. Wat houdt dat in, en waarom is dat belangrijk? De hele hype rond blockchaintech is vooral ontstaan omdat het de mogelijkheid biedt censuurloos informatie op te slaan. Informatie die, als eenmaal op een blockchain gepubliceerd, niet meer te veranderen is. Bijzonder handig om transacties vast te leggen dus. En dat kan in principe van alles zijn: van concertkaartjes, notariële aktes tot bonusmiles. Maar het bleek dat bij veel toepassingen privacy al gauw een reële factor was om rekening mee te houden. Immers, je gaat gegevens voor eeuwig online opslaan. De beste toepassing tot nu toe is dan ook simpele transacties bijhouden gebleken, zoals bij een valuta gedaan moet worden. Dat is niet geheel anoniem, al zijn er munten c.q. projecten die claimen dat te kunnen, het is echter vaak pas bij de deur te zien van wie een transactie is. Dus als men van crypto omzet naar fiat geld. Vandaar dat overheden nu proberen al die deuren van regelgeving te voorzien. En dat is prima, daardoor krijgt deze industrie nu een enorme boost. En dat zien we terug in de koers van Bitcoin bijvoorbeeld. Die spuit omhoog. Het witwassen paradigm is achter ons gelaten. Binnenkort zal elke asset manager je kunnen vertellen in welke projecten hij investeert. Sterker nog, er wordt inmiddels vanuit die hoek geroepen dat als je nu niet minimaal 1% exposure in crypto hebt, je de boot mist. Zoals altijd. Geen advies hier van onze kant, maar dat er een omslag gaande is is evident. En dat laat ook onderstaande grafiek zien. Het aantal vermogende adressen met meer dan USD 1miljoen stijgt exponentieel. 

Dat gezegd hebbende, hoe past decentraal dan in dit plaatje. Kort door de bocht betekent het dat niemand controle heeft, maar iedereen tegelijk. Dat is misschien wat moeilijk te behappen, maar essentieel voor een crypto valuta. Het betekent dat als een transactie eenmaal goedgekeurd is en in de blockchain vastgelegd wordt deze onherroepelijk is. Geen bedrijf, manager of overheid kan deze meer veranderen. Dat geeft zekerheid. En op die zekerheid bouwt een goed project. Maar ook hier zijn er verschillen tussen de projecten. Dus niet alles met een eigen blockchain is automatisch ook decentraal. Nummer twee op de wereldranglijst XRP is dat bijvoorbeeld niet. Bitcoin en Gulden daarentegen weer wel.

Bitcoin heeft het probleem dat veranderingen aan het project slechts tergend traag doorgevoerd kunnen worden. De belangen zijn inmiddels zo groot dat niemand meer beweegt. In het verleden is nog geprobeerd door het forken -dat is het splitsen van – het project verder te kunnen komen, echter hebben deze forks uiteindelijk niet in een verbeterde Bitcoin geresulteerd maar in een aantal kopieën met een nieuwe naam. Gulden heeft dat anders geregeld, maar hoe bestuur je een decentraal project als iedereen bestuurder is?

Gulden durft anders te zijn

Gulden is eigenlijk een vreemde eend in het crypto landschap. Het is geen token zoals we eerder al besproken hadden, sterker nog, toen Gulden in 2014 van start ging bestonden tokens nog niet. Gulden is een van de zeer weinige projecten die daadwerkelijk veel geld en tijd in het ontwikkelen van een eigen blockchain gestoken heeft. Door vele vroege investeerders ook wel vervloekt, omdat er derhalve niet veel aan marketing gedaan is. Maar Gulden is altijd zijn eigen weg gegaan met als doel om een zo gebruiksvriendelijk mogelijke crypto te bouwen, waarvan gebruikers tegen uiterst lage kosten veilig en snel betalingen kunnen doen. Vooral deze laatste drie kenmerken zijn punten waarop veel andere projecten, inclusief Bitcoin falen. Onderstaand plaatje verduidelijkt het een en ander mogelijk.

Als je wilt dat je product door zoveel mogelijk mensen gebruikt wordt en massa adoptie kan bereiken, dan is het een vereiste dat het zo simpel mogelijk is. Een transactie moet ook snel zijn, bij voorkeur voordat je koffie koud geworden is. En daarnaast moet je investering veilig zijn. Gulden is met deze insteek ontwikkeld en klaar voor het grote werk. 

Gulden Bestuur

Gulden wordt op een uniek manier gemanaged zodat er continue doorontwikkeld kan worden en het character toch decentraal is. Er is in dat opzicht veel geleerd van andere projecten. Daarom heeft Gulden een door de community via blockchain gekozen adviesraad. Deze adviesraad krijgt automatisch een deel van de blokvergoeding -hierover zo meer- die men besteed aan het inkopen van ontwikkelaars. Momenteel is dat Centure, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain technology, maar dat had net zo goed elk ander bedrijf kunnen zijn. Het staat personen ook vrij mee te helpen en zelfs om wallets te bouwen. Het gaat echter nog veel verder, zonder te technisch te worden. Gulden heeft zoals gezegd een eigen blockchain met een aantal unieke features. Zoals kunnen sparen in deposito’s of het minen van munten op de eigen PC thuis. Ook is de techniek klaar voor andere industriële toepassingen of DeFi, en wat men nog kan gaan bedenken.

Veiligheid

Telkens als er informatie aan de blockchain wordt toegevoegd wordt deze goedgekeurd door miners. Bij Bitcoin zijn deze samengegaan in een aantal grote pools omdat de benodigde rekenkracht hiervoor immense investeringen vereist omdat men het oude energie vretende Scrypt algoritme ter beveiliging gebruikt. Dat heeft als resultaat dat het geheel niet echt decentraal meer is, naast de enorme milieubelasting die het onnodig veroorzaakt. Gulden daarentegen gebruikt het modernere SIGMA. Dit heeft een aantal voordelen: Aan de ene kant maakt dit algorithme het voor veel mensen mogelijk om thuis op een desktopcomputer te minen. Dit versterkt daarmee het decentrale karakter van Gulden, immers iedereen kan meedoen doordat SIGMA geen specialistische zware apparatuur vereist. 

SIGMA staat voor Semi Iterated Global Memory Argon. Waarbij Argon een algorithme is dat de eerste prijs in de wacht sleepte op de in Luxemburg georganiseerde Password Hashing competitie. Het principe van Argon2 is door Malcolm – Gulden’s Lead Developer – verder doorontwikkeld en een geheel eigen algorithme op gebied van ontwerp en implementatie geworden. 

Verder is een Gulden transactie al na 1 confirmatie als veilig en onomkeerbaar te beschouwen. Dus nadat 1 block gemined is, wat elke 150 seconden gebeurd. Ter illustratie: Bitcoin blocks worden elke 10 minuten gecreëerd en heeft minimaal 6 confirmaties nodig. Kortom, je moet 60 minuten wachten -minimaal- voordat je transactie door is. Prima voor een toepassing van digitaal goud, maar niet voor de dagelijkse boodschappen. Gulden gaat nog sneller worden, maar dat valt buiten dit artikel.

Lage kosten

Ook niet onbelangrijk, zeker voor kleine betalingen zoals inderdaad het genoemde kopje koffie. Deze zijn bij Gulden ongekend laag. Slechts tienden van een eurocent. 

Toekomst

De verwachting is dat het een en ander zich de komende jaren verder gaat uitkristalliseren. Er zal steeds meer naar de code van projecten gekeken worden. Want niet elke blockchain is veilig. Hoe vreemd dat ook mogen klinken. Gulden is een sterk product dat momenteel geen enkele match op de cryptomarkt kent.

Investeren of niet. En waarom?

Zoals uit bovenstaande duidelijk is geworden is de techniek van Gulden ongekend. Voor velen misschien nog steeds een tikkeltje onwennig maar dat geeft niet. Men heeft er alles aan gedaan om het gebruik zo simpel mogelijk te maken en te houden. Er is nog veel meer te vertellen over Gulden en de toegepaste techniek, maar daarvoor verwijzen we graag door naar dit artikel: Technologie.

Voor investeerders spelen mogelijk andere belangen dan alleen de onderliggende tech. Zo is er een gelimiteerde supply aan Gulden munten. Deze is maximaal 1600 miljoen munten. Daar zijn er nu ca 550 miljoen van in omloop. De rest komt in de komende 50 jaar op de markt, zoals gezegd, elke 150 seconde een blok. Een blok geeft recht op 40 Gulden (ticker NLG) voor de Adviesraad, 50 voor de (thuis)miner die het blok vindt, en 30 NLG voor de deposito houders.

Gulden kan op die manier zelf de broek ophouden en de ontwikkelkosten dragen.De depositorekeningen hebben een voor investeerders belangrijk kenmerk. Deze Gulden staan namelijk vast, tot wel drie jaar. Dat zijn munten die niet op de markt kunnen komen bij koersschommelingen. Anders gezegd, mocht de koers omhoog gaan, kan het door schaarste vrij snel tot een koersexplosie komen. Of dat gebeurd hebben we nog niet gezien, daar depositierekeningen nog niet zo lang bestaan. Vraag en aanbod zijn momenteel in evenwicht. De hoogste koers vinden we een aantal jaren terug tijdens de laatste crypto boom. En zo te zien herhaald dit feest zich weer op de werldmarkten, alleen nu met meer acceptatie en grotere vermogens. Wat dit voor Gulden betekend is uiteraard gissen. Maar dat het project staat als een huis moge duidelijk zijn. 

Nog even kort wat kenmerken:

 • Zeer veilige blockchain van wereldformaat, (71% miners + 71% deposito’s nodig voor attack wat bij lage hashrate al kostbaarder is dan dat het oplevert, principe eigen bank beroven!)
 • ca. 160 keer energiezuiniger dan Bitcoin (minder pow nodig voor veiligheid).
 • Snelle transacties,
 • Schaalbaar,
 • Gebruiksvriendelijke wallets, (nagenoeg alle platformen).
 • Lage kosten voor transacties tussen wallets.
 • 125000 huishoudens (100k volgens TNSNIPO onderzoek + 25k buitenland),
 • Smart contracts mogelijk zoals dat ook met Bitcoin mogelijk is, voorbereid voor meer toepassingen.
 • Thuis met de eigen private keys munten minen,
 • Rente ontvangen op deposito rekening tot wel 12%,
 • Enigszins privé, door automatische adresrotatie na elke betaling.
 • Actieve ontwikkeling! Dedicated team.

Etc.. 

De financiële markten zijn begonnen aan een sterke omzwaai. Crypto is opeens hot en booming. Investeer met kennis. Succes!

Het bericht Waarom investeren in Gulden verscheen eerst op GuldenBites.com.