Nieuwe Gulden Adviesraad verkiezingen op de Blockchain

De verkiezingen voor de Adviesraad van Gulden gaan weer van start. Deze week tot en met zondag 16 februari 16.00 uur GMT kunnen kandidaten zich inschrijven via de blockchain. Het stemmen start kort daarna.

Gulden was wereldwijd de eerste blockchain die gebruikt werd voor verkiezingen in februari vorig jaar.

Vorig jaar registreerden de kandidaten een motivatie van 350 karakters om zich voor te stellen op de blockchain. Sommige kandidaten hadden niet genoeg ruimte en gebruikten een link naar een meer uitgewerkte motivatie.

Stembiljetten

Negen kandidaten werden door het publiek gekozen middels de blockchain technologie, waardoor het tellen van de stembiljetten niet meer met de hand hoefde te gebeuren. Dit fraudebestendige systeem is een grandioos voorbeeld van hoe het stemmen moet worden georganiseerd en hoe de blockchain daarbij ingezet kan worden.

De Raad van Advies begon met negen leden, maar door omstandigheden moesten enkele leden hun taken neerleggen, waardoor het aantal leden nu is teruggebracht tot zes. 

Het is een uitdaging voor de GAB, omdat we denken dat we een oneven aantal leden nodig hebben. Dat werkt beter als we over zaken moeten stemmen. Zowel Rijk als de GAB zijn van mening dat negen leden de ideale mix is.

De GAB heeft besloten nog een verkiezingsronde te houden om de 3 beschikbare zetels in de Raad van Advies op te vullen. De huidige 6 leden blijven in de GAB voor het komende jaar, tot 1 april 2021. In het komende jaar zal de GAB nadere regels vaststellen voor de wijze waarop de regels voor het lidmaatschap in de toekomst zullen worden vastgesteld. 

Hoe jezelf verkiesbaar stellen

Hieronder ziet u een voorbeeld van een transactie met registratie van Nick Toet van vorig jaar. U kunt het opzoeken in Dactual.com, de Gulden blockchain explorer.

Om u inzicht te geven in de situatie is er een aparte website gemaakt waar de kandidatuur en de stemming plaatsvindt.
Op Bloctary.com vindt u de benodigde info.

Stemmen

Alleen mensen met een geverifieerd Nocks.com account zijn toegestaan om hun stem te laten horen. Op deze manier hoeft de Gulden gemeenschap niet een hele KYC-afdeling op te richten, maar maakt ze slim gebruik van de Nocks-API waarmee de kiezer zich moet registreren. Dit om frauduleus dubbel stemmen te voorkomen. Alleen persoonlijke accounts kunnen stemmen.
Er is besloten dat elke kiezer 3 kandidaten moet kiezen via bloctary.com/vote/. De stemmen worden ook vastgelegd in de blockchain, zodat een onmiddellijk beschikbaar (tussen)resultaat voor iedereen zichtbaar is.

Resultaat

De tussentijdse resultaten zullen op een gebruiksvriendelijke manier worden gepresenteerd.

Hieronder die van vorig jaar:

Dus als je zin hebt om mee te doen, laat dan je stem horen op bloctary.com/vote/

Het bericht Nieuwe Gulden Adviesraad verkiezingen op de Blockchain verscheen eerst op GuldenBites.com.