Gulden introduceert kortingen op transactiekosten

Afgelopen vrijdag hebben de Gulden ontwikkelaars een kleine update uitgebracht. Hoewel de wijzigingslijst van de update slechts één item bevat, is de impact toch het schrijven van een artikel waard. Kortom: Wat heeft men gedaan? Met de 2.4.6 update is er een korting geïntroduceerd op de kosten voor transacties die miners-/witnessbeloningen bevatten. Een mond vol, dus laten we hier eens induiken. Wat doet het en wat betekent het.

Transactievergoedingen

Transactiekosten worden berekend op basis van de (data) grootte van een transactie (dus in bytes, niet in munt). Een enkele transactie kan vele input/datapunten hebben, zoals je dat zou krijgen als je bv. 10000 blocks hebt ge-mined of ge-witnessed en dan al die rewards in een keer, dus in 1 transactie, ergens heen stuurt. Die transactie zou groot zijn (in bytes) en dus worden belast met een hoge vergoeding.

Een van de hoofddoelen van deze vergoeding is om te voorkomen dat mensen het netwerk spammen met veel transacties.

Met gemijnde transacties is dit spam potentieel niet zo’n grote bedreiging, omdat je 10000 blokken moet mijnen om 10000 data-inputs te krijgen. Dus het is zelfbeperkend in termen van hoeveel je kunt spammen en eigelijk dus overbodig.

Korting

De nieuw doorgevoerde wijziging past een grootte korting toe op coinbase inputs (inputs die afkomstig zijn van een mining of witness reward). Wanneer er nu meerdere van worden uitgegeven in één enkele transactie, zorgt de verandering ervoor dat zo’n transactie een aanzienlijk kleinere vergoeding heeft dan hij anders zou hebben gehad.

Vooral bij kleinere mining-/witnessbeloningen (na halveringen in de toekomst) wordt dit belangrijk, omdat anders een situatie zou zijn ontstaan waarin miners uiteindelijk bijna al hun beloningen aan vergoedingen zouden moeten betalen als ze die willen verplaatsen. De verandering voorkomt dit.

Hodl

Er zit nog een voordeeltje aan dit verhaal: De verandering is ook een (kleine) stimulans voor miners om hun beloningen langer vast te houden en ze als batch te verplaatsen in plaats van onmiddellijk, om zo hogere kosten te vermijden, wat verdere schaarste in de hand zou kunnen werken.

Download de laatste update 2.4.6 van Gulden.com

Het bericht Gulden introduceert kortingen op transactiekosten verscheen eerst op GuldenBites.com.