Gulden breekt met verleden en introduceert nieuwe Blockchain

Afgelopen zaterdag is de langverwachte Fase4 van Gulden’s PoW2 uitroll geactiveert. Samen met een sterk verbeterde efficiëntie en nieuwe functies verhoogt de update ook de beloningen voor de lopende witnessdeposito’s.

Aan de uitrol is inmiddels jaren gewerkt. Stap voor stap werd er naar het uiteindelijke doel toewerkt: een solide basis leggen waar niet alleen een modern en schaalbaar betaalsysteem op zou kunnen werken, maar die toepasbaar is voor zoveel meer. We hebben het hier dan uiteraard over de blockchain zelf. Deze is van een soort smalltreinspoortje naar het equivalent van een magneetzweefbaan gegaan. Maar ook op het gebied van Gulden als betaalmiddel is in de loop van tijd ontzettend veel werk verzet.

Maar laten we eerst even bij de blockchain zelf beginnen:

Optimalisaties

Zoals gezegd, Fase4 implementeerde een compleet nieuwe blockchain en is daarmee niet meer compatible met de oude chain. Deze is nu volledig losgelaten, vandaar ook dat alle wallets en apps een update nodig hadden. Uiteraard is de volledige betaalhistorie wel mee overgenomen.

Voor de techies onder ons: De nieuwe chain heeft nu ook een volledige SegSig intergratie. Dit is een doorontwikkelde variant van het SegWit idee.

Voordelen van SegSig – De factor 58%:

  1. 58% ruimtebesparing op alle transacties.
  2. 58% verhoogde transactiedoorvoer. Geen blokgrootte of frequentiewijzigingen nodig.
  3. In combinatie met het geplande project Epoch zullen gebruikers Gulden nodes tot ver in de toekomst op de meest bescheiden hardware kunnen draaien.
  4. Nieuw transactiescriptsysteem, zie hieronder, waardoor PoW² en SegSig zo schoon mogelijk konden worden geïmplementeerd, samen met andere voordelen.

Transactiescript

Optimalisatie is niet het enige trucje van de nieuwe chain. Zo is het transactieformaat nu uitbreidbaar. Dit is uitermate belangrijk om de chain ook voor andere toepassing naast Gulden te kunnen gaan gebruiken. Daarbij is letterlijk fantasie de enige limitatie! Laten we daar eens doorheen spitten:

Momenteel heeft de nieuwe chain 3 soorten transactietypen:
1. Scripttransacties (wat we altijd hebben gebruikt en wat Bitcoin heeft).
2. Simpele ‘keyhash’ – dit maakt de meest efficiënte manier mogelijk om naar een adres te sturen zonder alle onnodige scriptoverhead die Bitcoin en dergelijke meestal hebben.
3. Witnesstransactie – dit bevat alles wat een witness-adres moet bevatten. Vroeger (in fase3) werd alle informatie van een witness-adres in een ‘script’ gestopt, wat inefficiënt was. Nu wordt het ondersteunt als een eigen transactietype.

Er is ruimte voor toekomstige transactietypen, nog 29 in totaal. Hoewel elk type daarbovenop subtypes zou kunnen hebben, dus nog meer in theorie… Deze toekomstige types kunnen echt van alles zijn. Als het zinvol is, of nodig is voor een toepassing die iemand bedenkt, zouden we een transactietype kunnen maken dat een meer fancy scripttaal ondersteunt dan de momenteel ondersteunde Bitcoin-taal (zoals bij Ethereum).
We zouden een transactietype kunnen ontwikkelen die vergelijkbaar is met een standaard transactie, maar die speciale beperkingen toestaat (zoals het alleen betalen aan een lijst van vooraf goedgekeurde adressen in plaats van het overal uit te kunnen geven).
We zouden een transactie kunnen maken die, als ze niet voor een bepaalde tijd wordt uitgevoerd, de waarde ervan terugkeert naar de afzender (beide voorbeelden kunnen handig zijn voor verschillende soorten promoties, of autoverhuur).
We zouden transacties kunnen verzinnen die het mogelijk maken om iets anders dan Gulden (zoals grondstoffen of iets dergelijks) op de chain te vertegenwoordigen of wie wel of niet veilig aan het werk kan ivm Corona. Al heeft dat weer privacyimplicaties. Al zou je dat weer met een hash/versleuteling kunnen oplossen.

Of vele andere verschillende dingen… Natuurlijk betekent het feit dat we meer soorten transactietypes kunnen hebben niet noodzakelijkerwijs dat we dat ook meteen moeten doen, er zijn nog zoveel andere dingen die kunnen worden gedaan/verbeterd voor Gulden die niet noodzakelijkerwijze een nieuw transactie-formaat nodig hebben. Maar de mogelijkheden zijn er wel.

Witnessveranderingen

Nu de chain een nieuw transactietype toegespitst op Witness heeft zijn er een aantal leuke en handige aanpassingsmogelijkheden bijgekomen voor diegenen die een Witness hebben draaien. Meer weten over rente ontvangen op je Witnessdeposito, lees dan dit artikel even.

Cumulatief opbouwen van Inkomsten 

Met deze optie die aan of uitgevinkt kan worden is het mogelijk om de beloningen die u ontvangt voor het zijn van een witness automatisch toe te voegen aan het bestaande vergrendelde saldo van uw deposito. Dit toegevoegde bedrag verhoogt de weging van uw witnessrekening alsof het er al was vanaf de aanmaak van het account.

Anders gezegd: de weging van de witnessrekening kan hiermee automatisch zwaarder worden, wat de kans op beloningen hoger maakt.

Optimaliseer uw Witnessaccount

De desktopwallet zoekt automatisch naar het beste resultaat. Dus als u voor drie jaar lang 1 miljoen Gulden op een witnessrekening zet, verdeelt de software die rekening automatisch in 4 brokken van 250k. Als daarna het netwerkgewicht veel verandert in de loop van de tijd zal de knop “Optimaliseren” zichtbaar worden in uw account. Door op deze knop te drukken worden alle onderdelen van uw witnessaccount weer samengevoegd en wordt er een nieuwe optimale verdeling berekend en ingesteld.

Uw account uitbreiden

Voeg meer tijd en/of bedragen toe aan een reeds geblokkeerde rekening. Door een bedrag of tijd toe te voegen aan een bestaande witnessrekening kan een hogere weging bewerkstelligt worden en aldus ook de kans op een hogere beloning c.q. rente.

Sleutelrotatie

U kunt uw witness-sleutel veranderen, bijvoorbeeld in het geval dat u hem aan een dienst als G-dash hebt gegeven en dat niet meer wilt, of reden hebt om te geloven dat uw witness-apparaat is gehackt, enz… 

Gulden gebruikt als enige crypto, voor zover bekend, een derde sleutel naast de zogenoemde private en publieke sleutels. Deze derde sleutel is de witnesssleutel, en geeft als men deze uit handen geeft aan bovengenoemde cloud Dash oplossingen alleen toegang tot de rewards, niet het deposito zelf. Een zeer veilige oplossing, die met de mogelijkheid tot roteren van deze sleutel nog veiliger is geworden.

Hogere Beloningen

De witness-beloning is met ingang van Fase4 nu ook verhoogd naar 30 Gulden per block. Community-lid Aat heeft een mooi overzicht gemaakt van de verwachte beloningen (op basis van de statistieken van het huidige witnessgewicht -stand maart 2020- , die uiteraard aan verandering onderhevig is).

Vooruitblik

Zoals uit bovenstaande blijkt is er veel gebeurd de afgelopen tijd en is er veel moois bijgekomen. Blijft er dan niets te wensen over? Uiteraard wel! Er staat nog genoeg op het lijstje van zowel de community als ontwikkelaars.

Project Nomad bijvoorbeeld. Dat is een project om Gulden ook op een dichtgetimmerd bedrijfs-wifi netwerk te kunnen gebruiken. Maar ook Alias is nog een idee. Dat is de mogelijkheid om makkelijk te onthouden betaaladressen te gebruiken i.p.v. de nu lange tekenreeksen. De meest omvangrijke is echter de zogenaamde zero confirmatie transactie. Nu is immers nog minimaal 1 of twee confirmaties nodig om een betaling als veilig te beschouwen. Als dat al bij nul confirmatie kan zou dat natuurlijk ongekend zijn.

Tot Slot

Het is nu aan de fantasie van ontwikkelaars toepassingen te gaan bedenken en het nieuwe transactiesysteem ten volle te benutten. Gulden is met alle veranderingen echt klaar voor de toekomst. Zowel als blockchain als ook als betaalmiddel. Het is toonaangevend op het gebied van veiligheid, robuustheid en energiezuinigheid. Meepraten en helpen, maar ook als je hulp nodig hebt, kan op Slack.

Bedankt Malcolm, Rijk, het volledige ontwikkelingsteam, onze testers en onze geweldige gemeenschap voor dit ongelofelijke kunstwerk! 

Het bericht Gulden breekt met verleden en introduceert nieuwe Blockchain verscheen eerst op GuldenBites.com.