Gulden Adviesraad Verslag

Gepubliceerd door de GAB

1. Aanpassen algoritme

Rijk geeft aan dat het belangrijk is dat mining stabiel is en blijft. De hashrate fluctueert nu enorm, met name door de verdeling van multi/jump-pools t.o.v. dedicated Gulden miners. Die blockchain loopt hierbij een groot risico op vastlopen, hetgeen zeer onwenselijk is. Wisselen naar een ander algoritme zou een oplossing zijn. Tijdens de bijeenkomst zijn vier opties uitgedacht, waarbij het belangrijk wordt geacht dat het nieuw gekozen algoritme non-dedicated miningpools buitenspel moet zetten, doordat hun mining apparatuur ongeschikt wordt voor het minen van Gulden. Daarnaast wordt het nieuwe algoritme zo ingebouwd dat minen voor de gemiddelde Guldengebruiker mogelijk is, zonder dat er een dure investering in apparatuur nodig is. Het is vergelijkbaar met de opzet van witness dat mogelijk is gemaakt voor de ‘gewone’ Guldengebruiker.

Hieronder de vier opties die besproken zijn:
1. Gebruik maken van een algoritme dat (succesvol) door een ander crypto gebruikt wordt: Zcash; 2. Argon2. Dit heeft zich onder andere bewezen bij de toepassing van password beveiliging en heeft meerdere voordelen, zoals het feit dat het een lichtgewicht is en goed te implementeren is;
3. Een Gulden specifieke aanpassing van Argon2. Dit heeft als risico dat het zich nog niet bewezen heeft;
4. De ontwikkeling van een eigen mining algoritme i.c.m. witness. Het voordeel hiervan is dat het een specifiek op Gulden gerichte aanpassing is. Het nadeel is dat het nog ontwikkeld moet worden en dat kost veel tijd, in elk geval minimaal een jaar.*

* Noot:

Optie 4 kan ook ontwikkelt worden naast huidige development, ook wanneer er eerst voor een andere optie gekozen wordt.

Tijdens de meeting zijn de vier mogelijkheden uitvoerig besproken en heeft het GAB unaniem gestemd om gebruik te gaan maken van het Argon2 algoritme (optie 2).

Met dit algoritme is het mogelijk om met een gewone PC te kunnen minen. Hierdoor is het dus ook bereikbaar voor de ‘gewone’ Guldengebruikers. Doordat op dit moment geen enkele andere coin met dit algoritme werkt, zullen alleen de Guldengebruikers daadwerkelijk zelf Gulden gaan minen.

Het GAB realiseert zich dat voor de mensen die speciaal apparatuur hebben aangeschaft om Gulden te kunnen minen, deze apparatuur voor Gulden minen overbodig gaat worden (echter kan het gebruikt blijven worden om andere coins te minen, waarvoor het nu ook veelal gebruikt wordt). Het GAB heeft dit in overweging genomen maar schat daarnaast ook in dat het aantal mensen dat op dit moment dedicated Gulden mined zeel laag is. Tevens is de verwachting dat, wanneer Gulden met een PC te minen is, het aantal dedicated Guldenminers flink zal toenemen (gebaseerd op het aantal witness accounts dat vorig jaar is aangemaakt en alle verwachtingen overtrof). Hierdoor zal de stabiliteit van de hashrate toenemen, met als resultaat een ‘gezondere’ blockchain.

2. Rewards

Het GAB heeft unaniem besloten dat de rewards op een andere manier verdeeld zullen gaan worden. Dit kan uiteraard alleen in combinatie met de in punt 1 besproken materie. De rewards zullen niet terug worden geschroefd, maar wel anders worden verdeeld (ingaand met Phase4 -red.), namelijk:

  • –  De witness rewards gaan omhoog naar 30 Gulden per block;

  • –  Miners blijven het belangrijkste met betrekking tot Gulden blockchain en krijgen daarom nog

    steeds de hoogste reward, namelijk 50 Gulden per block.

    Van beide kanten (GAB en Gulden.com BV) zijn grote zorgen geuit over de huidige koers en de kosten die gepaard gaan met de ontwikkeling. De kosten die gemaakt worden voor ontwikkeling staan niet in verhouding met deze koers, om op een constant niveau vol te kunnen houden en te kunnen blijven ontwikkelen.

    Na uitvoerig overleg is dan ook unaniem besloten dat ​- zolang dit nodig is -​ 20 Gulden per block naar Gulden.com BV gaat. Deze (​tijdelijke​) keuze is gemaakt om de voortgang van ontwikkeling van Gulden (ook in de toekomst) te waarborgen.
    Hiermee krijgen we feitelijk een situatie waarbij de Gulden blockchain zelf Gulden.com BV gaat betalen voor het ontwikkelen van wallets en applicaties.

3. Rondvraag/WVTTK

– Bart: GAB 7 of 9 leden?
Het aantal van 7 tot 9 leden voor de GAB stond initieel genoemd in het document van Aat. Dit was in principe uit de lucht gegrepen en werd slechts als leidraad aangehouden door het GAB. De aanwezige leden hebben allen besloten om de GAB met 7 personen voort te zetten. Ervaring heeft ons geleerd dat met een groep van 7 personen er een goede basis gevormd is voor de besluitvorming en dat dit minder problemen veroorzaakt met aanwezigheid bij GAB-vergaderingen.

– Paul: Wanneer hebben we de volgende GAB-online vergadering? 8 Juli – 20:00 uur.

UPDATE:

Rol van Rijk in het geheel

Rijk heeft aangegeven om zich, vanaf bekendmaking van bovengenoemde besluiten aan de community, alleen nog maar te richten op de ontwikkeling van Gulden. Hiermee zal hij de Gulden Community (Slack en dergelijke) verlaten. De samenwerking zoals die in deze hoedanigheid tussen Gulden.com BV (Rijk) en het GAB plaatsheeft zal uiteraard blijven bestaan.

Het bericht Gulden Adviesraad Verslag verscheen eerst op GuldenBites.com.