GAB Meeting Notulen

Agendapunten

  • Hoe staat Gulden er voor?
  • Store of Value aspect
  • Rewards / Total Supply 
  • Gulden Blockchain
  • Support-Desk drukte
  • Plannen voor de toekomst van Gulden
  • Marketing en adverteren 

Hoe staat Gulden ervoor?

We staan er zeer goed voor. De koers van Gulden kruipt langzaam omhoog en er is een toegenomen drukte op de Slackvan Gulden. Er zijn nieuwe leden die meteen betrokken zijn en anderen proberen te helpen. Rijk vindt de visie van Gulden nu erg duidelijk geworden. Gulden is klaar voor grote adoptie. Een jaar geleden stond Gulden er totaal anders voor.

Die duidelijkheid merken wij ook bij meer mensen in de Gulden Slack. Het Store of Value principe is helder en zorgt voor focus. Ook elders zijn er veel positieve reacties te vinden over de “Nederlandse Bitcoin, en dat is niet alleen maar in Slack.

Lid worden van onze Slack? Meld je nu aan met je e-mail

De omhoog kruipende koers heeft daar natuurlijk een positieve invloed op. Maar Rijk denkt dat deze twee dingen elkaar versterken. Gulden heeft er nog nooit zo goed voorgestaan en is er na vele tegenslagen sterker uitgekomen.. Het jaar 2021 belooft een mooi (Gulden) jaar te worden.  

Support-Desk

De GAB en Rijk willen graag alle supportmedewerkers bedanken die de overvloed aan vragen de laatste maand hebben beantwoord in de support-desk van de Gulden.com website. De support-desk is aanzienlijk drukker geworden, mochten er mensen uit de Gulden community interesse hebben om het supportteam te versterken, mogen zij gerust contact opnemen met één van de leden van de GAB of de Slack moderators. Aat is ondertussen ook weer druk aan het helpen op de support chat, en daar zijn wij zeer blij mee. Maar extra hulp is altijd welkom.

Store of Value

Gulden is altijd een Store of Value geweest, het is alleen nooit zo uitgelegd en begrepen. Er is nooit vanuit dit perspectief naar Gulden gekeken, maar dat is aan het veranderen. Er zijn veel munten en projecten die allerlei functionaliteit beloven, maar die munten/projecten zijn daarmee ook kwetsbaar, namelijk: Als zo’n functionaliteit het niet meer (goed) doet of het wordt niet gebruikt, dan is de munt of het project niks waard. Serieuze investeerders begrijpen dat. De groep investeerders/beleggers die geïnteresseerd raakt in Crypto wordt alleen maar groter. Zij lopen tegen een enorme lijst munten en projecten aan, waar zij niks van snappen qua doel, het gebruik, etc. Bitcoin heeft niet die functionaliteit(en)waar mensen niets van snappen, Gulden heeft dat ook niet. En dat zal gaan werken in ons voordeel. Lange termijn investeerders  zijn op zoek naar “Store of Value” projecten, ofwel: Opslag van waarde. En dan komen zij al snel bij Gulden, doordat er zeer weinig andere vergelijkbare munten zijn. We wisten allemaal wel dat Gulden zich zou onderscheiden, maar het was nog erg zoeken naar de hoe en waarom. Nu we precies weten wat Gulden is, kunnen we ook op zoek naar concurrenten. En die blijken er eigenlijk niet echt te zijn. Rijk geeft aan de komende tijd dit allemaal nog duidelijker te maken.

Gulden als Betaalmiddel?

Hoe zit het dan met Gulden als betaalmiddel? Precies zoals het altijd was. Het mooie van een Store of Value cryptocurrency is dat de functie betaalmiddel daar automatisch aan vast zit. Het is niet de kern, maar een gevolg. Bij goud (De Store of Value) is dat niet praktisch, crypto lost dat op. Rijk is echter van mening dat nu focussen op betaalmiddel juist averechts werkt en een afleiding is voor het belangrijkste: Store of Value. Een betaalmiddel is het technisch al en dat het zo wordt gebruikt is een vanzelfsprekend gevolg van adoptie. Het is de oplossing die er altijd al was (maar niet duidelijk),voor het kip/ei verhaal: grote winkels accepteren Gulden pas als veel mensen bezitten, maar veel mensen bezitten pas als grote winkels accepteren… In dat verhaal mist dus het allerbelangrijkste: Store of Value. Mensen bezitten, omdat Store of Value. En zodra het dat is, willen mensen ermee betalen. 

Adoptie and Marketing

Nick stelt de vraag: “nu we dit allemaal weten, hoe gaan we mensen bereiken?”. Rijk legt uit dat een groot deel vanzelf gaat en je dat pas achteraf weet. Precies zoals het bij Bitcoin is gegaan. Grote investeerders hebben een hele andere strategie dan de massa, die weten kansen te vinden die rest nog niet zien. En dit is een kans die ongelooflijk bereikbaar en gebruiksvriendelijk is, maar het belangrijkste: duidelijk. Dus dat is het ‘gemakkelijke’ onderdeel, daarvoor moeten we vooral zorgen dat we de duidelijkheid overal terug laten komen en allemaal op de belangrijke lijn zitten: Store of Value. “Nederlandse Bitcoin” is daarvoor een erg goed middel. 

Daarnaast komen er steeds meer middelen beschikbaar om marketing te doen. Dat gaat hand in hand met de koersstijging. Meer middelen = meer marketing = meer adoptie = hogere koers. Het budget is nu nog erg klein, maar groeit. Maar zelfs met een klein budget kunnen natuurlijk al mensen worden bereikt. Er is daarom al gesproken met bedrijven en er worden offertes opgevraagd. Ook geeft Rijk aan dat er nu al iets meer interesse is in Gulden vanuit organisaties. Het is nog heel oppervlakkig, maar een omslag vergeleken met vorig jaar.

Exchange Listings

Met een groeiend budget worden ook meer exchange listings realistischer. Rijk geeft aan dit als doelstelling te willen hebben voor Gulden: listings op grote exchanges. Zodat Gulden voor Store of Value investeerders nog toegankelijker wordt. En daarnaast zorgt een listing op een grote exchange ook voor bekendheid bij de massa. Bij de meeste exchanges zit er een financieel plaatje aan vast, maar niet overal. Binance is ook gevoelig voor een sterke grote community. Sterk hebben wij, groot hadden wij, maar is weer te activeren. De nieuwsbrief bijvoorbeeld bereikt 3000+ Gulden bezitters. (nog niet ingeschreven, doe het hier!) We kunnen dus gaan nadenken over manieren om deze mensen weer te activeren en te laten meehelpen aan een listing op een grote exchange. Vaak is de wens kenbaar maken vanuit veel mensen al voldoende. Uiteraard wel op serieuze en professionele wijze, geen spam. 

Rewards / Total Supply

Tijdens de vergadering zijn de huidige block rewards evenals de total supply van Gulden ter sprake gekomen. Rijk vindtdat we daar momenteel niks aan moeten doen. De leden van de GAB zijn het daar mee eens. De huidige blockreward biedt Gulden BV en de GAB naast development een enorme slagkracht, van marketing tot exchange listing(s) voor Gulden. Daarnaast is de total supply van Gulden verlagen niet iets waar de GAB daadwerkelijk toekomst in ziet. Gulden is goed zoals Gulden is. Er is dan ook meer dan voldoende ruimte voor verdere groei van Gulden als project evenals de koers.   

Toekomstige wijzigingen omtrent de ontwikkeling van Gulden, zouden bijvoorbeeld via Witness stemmen plaats kunnen gaan vinden. Dit is iets wat ontwikkeld kan worden op de langere termijn en kan dan ook aan de “roadmap” worden toegevoegd. Het zou het decentrale aspect van Gulden tot een nog hoger niveau brengen. 

Gulden Blockchain

Afgelopen keer was er een soort tijdelijke vertraging van de blocktijd. Volgens Malcolm was dit maar een klein probleem wat in principe zichzelf opgelost zou hebben. De GAB vraagt of het nodig is om gebruik van Raspberry Pi’s af te raden voor witnessing. Onno geeft aan dat het te adviseren is je Pi alleen te gebruiken voor witness en niet voor full node. Thuis witnessen op een eigen Raspberry Pi is dus prima mogelijk. Het netwerk zou wel extra full node’s kunnen gebruiken in de vorm van oude desktops of laptops.

Electron

Alle functionaliteiten van de NOVO wallet zitten in de Gulden Electron wallet. Echter Gulden heeft meer functionaliteiten dan Novo in gebruik heeft. Deze Gulden-specifieke functionaliteiten worden op dit moment ontwikkeld. Daarnaast moet er nog een en ander worden gedaan aan de UX kant. Een Frontend developer zou een bijdrage kunnen leveren hierin.

Gulden Lite

Rijk geeft aan dat er tijdens de Electron ontwikkeling ook meteen een Gulden Lite desktop wallet wordt ontwikkeld. Deze werkt hetzelfde als de mobiele wallets, dus heeft razendsnelle synchronisatie en geen mining/witness functionaliteit (eventueel wel mogelijk in de toekomst). Dit is dus een gebruiksvriendelijke keuze voor beginnende Gulden bezitters. Gulden Lite is op korte termijn beschikbaar en maakt al gebruik van Electron. Gulden Lite gaat ontzettend helpen tijdens de groei in gebruikers. Het is een gebruiksvriendelijke wallet waarbij een gebruiker niet eerst lang hoeft te wachten op de synchronisatie.

In-App kopen met Euro

Er wordt nu onderzocht of in-app kopen met euro weer haalbaar is en het ziet er positief uit. Er kan nog weinig over worden gedeeld, maar binnen korte termijn zal er meer duidelijk worden. Dit zou werken via Blockhut en dus betekenen dat ook bij Blockhut.com met euro kan worden gekocht. 

Roadmap

Op dit moment wordt er gewerkt aan Electron, volgende op de to-do is de DEX (Decentrale Exchange). Rijk geeft aan dat er nog meer projecten op de to-do lijst staan: 

  • Witness Sync: Super snelle synchronisatie van alle wallets. Een systeem wat alleen Gulden kan ontwikkelen, vanwege onze Witness functionaliteit.  
  • “Nomad”: Nomad is een project dat al langer op de plank ligt. Sommige wallets hebben problemen met syncen door restricties in het netwerk waarmee ze verbonden zijn met het internet. Middels Nomad kunnen gulden gebruikers gedecentraliseerd met het Gulden netwerk communiceren via https, zonder gebruik van complexe poort configuraties en vrijstellingen in firewalls. Je kunt dus ten alle tijden connecten met het Gulden netwerk, zolang je een internetverbinding hebt, zonder extra handelingen. 

 Dit zijn zeer belangrijke functionaliteiten voor de Store of Value functionaliteit en maken Gulden nog specialer en interessanter in de al korte lijst met Store of Value concurrenten.

Het bericht GAB Meeting Notulen verscheen eerst op GuldenBites.com.