“Winstgevendheid van bitcoin mining hoeft niet per se te dalen na halving”

De winstgevendheid van bitcoin mining zal niet noodzakelijkerwijs dalen na de halving over twee weken. Ondanks dat de block subsidie met 50% zal dalen, hoeft dit niet fataal te zijn, zo stelt Laurent Benayoun, de CEO van Acheron Trading:

“In dollars gemeten is het niet duidelijk dat miners het er na de halving slechter van af zouden zijn, integendeel. De halvering van de mining subsidie zal worden gecompenseerd door een stijging van de kosten van het netwerk.”

Miners verdienen vanaf (ongeveer) 20 april niet 6,25 BTC per block meer, maar slechts 3,125 BTC per block (gemeten zónder de som van de transactiekosten van het block). Benayoun denkt echter dat de on-chain kosten weer zullen gaan oplopen door Ordinals en bitcoin-native DeFi-projecten.

“We hebben NFT’s zien opduiken op de bitcoinblockchain, en we hebben een aantal projecten gezien die proberen DeFi op het netwerk te bouwen. Al deze elementen leiden dus tot een stijging van de netwerkkosten.”

Transactiekosten

De gemiddelde transactiekosten bedragen momenteel $4,88, vergeleken met $16,13 per transactie een maand geleden. Daarnaast is de dollarprijs van bitcoin ook belangrijk. Hoe hoger die is, hoe eenvoudiger het is voor miners om winstgevend te opereren. Joe Downie, CMO van NiceHash, vertelt aan Cointelegraph:

“Als de prijs boven de $70.000 blijft, zullen de meeste miners winstgevend blijven, aangezien ze bij de huidige blok rewards winstgevend zijn bij een BTC-prijs van meer dan $35.000… Minder dan dat en ze verliezen waarschijnlijk geld.”

Veel miners hebben al voorgesorteerd op de halving (die er onvermijdelijk aan zat te komen) door te investeren in nieuwe mining hardware. Bedrijven die dat niet deden, zullen het zwaar krijgen, zo zegt Benayoun van Acheron Trading:

“We zagen in eerdere cycli in 2017 en 2021 dat minder efficiënte miners failliet gingen. Ik denk niet dat dit deze keer het geval zal zijn, vanwege deze stijging van de netwerkkosten.”


The post “Winstgevendheid van bitcoin mining hoeft niet per se te dalen na halving” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.