Wat betekent de halving voor de bitcoin koers?

Na een lange periode van speculatie zijn de Spot Bitcoin ETFs eindelijk gelanceerd in de Verenigde Staten. Het volgende narratief dat het bullish sentiment voor bitcoin in leven kan houden is de halving, die voor april 2024 op de planning staat. Hiermee halveert de beloning voor het produceren van een blok door de miners van 6,25 naar 3,125 bitcoin.

Daarmee halveert de inflatie van bitcoin, omdat dit de enige manier is waarop er nieuwe bitcoin in omloop komen. Wat kan dit doen voor de bitcoin koers in 2024?

Veel onzekerheid omtrent bitcoin

De lancering van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten was zowel een flop als een succes. Velen hadden verwacht dat de bitcoin koers rechtstreeks richting een nieuwe all-time high door zou schieten, of in ieder geval een zogenaamde “god candle” zou produceren; waarmee de koers veel hoger zou staan dan nu.

Dat is helaas niet de realiteit. Sinds de lancering van de Spot Bitcoin ETFs is de bitcoin koers gedaald en op dit moment handelen we op het niveau van 42.744 dollar per bitcoin.

Dat neemt niet weg dat we veel hoger staan dan de ~25.000 dollar waarop bitcoin handelde voordat BlackRock hun Spot Bitcoin ETF aankondigde. Zodoende kun je stellen dat de lancering van de ETFs zowel een succes als een flop is geweest.

Het is momenteel in ieder geval nog te vroeg om te concluderen dat de miljarden dollars die voorspeld werden WEL of NIET richting de Spot Bitcoin ETFs zullen stromen. Dat moeten de komende maanden uitwijzen.

Terug naar de bitcoin halving

Dan komen we op de bitcoin halving, wat over het algemeen als een bullish ontwikkeling gezien wordt voor bitcoin.

Waarom?

Omdat daarmee de aanvoer van nieuwe bitcoin halveert en er tot nu toe iedere keer een bullrun is begonnen na een halving. Nu is het natuurlijk de vraag of we ditmaal een vergelijkbaar patroon te zien krijgen.

CoinShares voorspelt in ieder geval dat de gemiddelde kosten voor het produceren van een bitcoin na de halving rond de 38.000 dollar uitkomen. Maar dat blijft een lastige voorspelling, gezien de complexe aard van de mining-industrie.

Dat hangt immers af van de kosten van de hardware, maar ook de energie en de manier waarop dit industrie zich blijft ontwikkelen. Het kan best zijn dat veel energiebedrijven ervoor gaan kiezen om met hun overtollige energie bitcoin te minen, waardoor de kosten van bitcoin miners nog verder oplopen.

Alles bij elkaar belooft het jaar 2024 een hele interessante te worden in de geschiedenis van bitcoin.


The post Wat betekent de halving voor de bitcoin koers? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.