Wasabi Wallet stopt met bitcoin CoinJoin feature

zkSNACKs stopt met zijn CoinJoin-coordinator. Dit besluit gaat vanaf 1 juni 2024 van kracht. zkSNACKS is de ontwikkelaar van de Wasabi Wallet, een bitcoin wallet waarmee je extra privacy kunt (terug)krijgen over je coins.

Privacywallet doet stapje terug

Nadat eerder hardhandig een einde werd gemaakt aan concurrent Samourai Wallet (waarbij de twee ontwikkelaars werden opgepakt en softwarediensten en een website werden neergehaald), staat alles bij Wasabi Wallet nu ook op scherp.

zkSNACKs was een pionier op het gebied van privacy voor bitcointransacties. Door te stoppen met de coördinator, een tool die alle inputs van CoinJoins verzamelde, hoopt de ontwikkelaar uit moeilijk vaarwater te blijven. Amerikaanse regels zijn te gevaarlijk voor de personen achter deze dienst.

In de verklaring schrijft de ontwikkelaar dat het een moeilijke beslissing was, omdat het bedrijf altijd heeft geprobeerd met binnen juridische duidelijkheid te opereren.

De Wasabi Wallet blijft wel gewoon bestaan, en je kunt zoals het er nu uitziet nog altijd je eigen coördinator starten. Het vinden van voldoende liquiditeit is daarbij wel een stuk moeilijker. Ook kunnen gebruikers nog gewoon private keys genereren om bitcoin te ontvangen (en verzenden).

Volgens het bedrijf is Wasabi Wallet, zelfs zonder CoinJoin-optie, nog steeds een zeer privacy-vriendelijke wallet. Met de client-side filters, Tor-integratie en coin control zitten er voldoende tools in die voor menig privacyvoorvechter nuttig kunnen zijn. Zonder CoinJoins is het echter wel lastiger om volledige privacy op de blockchain te krijgen.

Het nieuws heeft ook impact op gebruikers van de zkSNACKs-coördinator via bijvoorbeeld de Trezor Suite en BTCPayServer.

De Wasabi Wallet werd in 2018 gelanceerd, en heeft de afgelopen jaren meerdere malen in het nieuws geweest vanwege vermeende problemen met zowel het verdoezelen van de afkomst van coins, maar ook vanwege het weigeren van sommige UTXO’s die op blacklists staan.


The post Wasabi Wallet stopt met bitcoin CoinJoin feature appeared first on Bitcoinmagazine.nl.