Waarom je een Bitcoin node moet draaien en hoe je dat doet

Heb je ooit overwogen om een Bitcoin node te draaien? Het is een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen toen ik begon met crypto. Waarom zou je dit doen? Het biedt niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor het netwerk. Je verhoogt de beveiliging en privacy, draagt bij aan de gezondheid en decentralisatie van het netwerk, vermijdt tegenpartijrisico’s, leert veel bij, en kunt applicaties testen.

Hardware en installatie

Je vraagt je misschien af welke hardware je nodig hebt om een Bitcoin node te draaien. Hier is wat ik gebruik en aanbeveel:

 • Raspberry Pi 4 8GB (€ 80)
 • SSD 1000GB (€ 50)
 • Raspberry Pi scherm (optioneel – € 40)

De totale kosten bedragen € 130, en € 170 als je het scherm wilt om ruimte te besparen. De Raspberry Pi wordt meestal geleverd met een micro-SD-kaart. Als dat niet het geval is, moet je er een kopen. Vervolgens moet je een besturingssysteem op deze SD-kaart installeren zodat je Raspberry Pi kan draaien.

Installatie van het besturingssysteem

Volg deze stappen om het besturingssysteem te installeren:

 1. Ga naar de website van Raspberry Pi.
 2. Klik op “Software”.
 3. Installeer Raspberry Pi Imager.
 4. Open de Imager na installatie.
 5. Kies het besturingssysteem: Raspberry Pi OS Full (64-bit).
 6. Selecteer je SD-kaart.
 7. Druk op “Write”.

Het kan ongeveer twee uur duren om het besturingssysteem op je micro SD-kaart te installeren. Zodra de installatie voltooid is, plaats je de micro SD-kaart in je Raspberry Pi en zet je hem aan. Het werkt als een gewone pc, maar draait op Linux.

Installatie van de Bitcoin node

Nu gaan we de Bitcoin node installeren. Volg deze stappen:

 1. Open een internetpagina op je Raspberry en zoek naar “Bitcoin Core”.
 2. Ga naar de officiële Bitcoin-website en klik op “Download Bitcoin Core”.
 3. Klik op “ARM Linux” en kies 64-bit.
 4. Pak het gedownloade bestand uit.
 5. Open de uitgepakte Bitcoin-map en ga naar: /bitcoin-25.0/bin.
 6. Voer “Bitcoin-qt” uit. Je kunt dit via de commandoregel doen of direct met de muis.

Installatie van de Bitcoin node

Blockchain synchronisatie

Bij de eerste keer openen wordt gevraagd waar je de blockchain wilt installeren. Selecteer “Custom data directory” en kies een directory op je SSD met minimaal 1000 GB vrije ruimte. De blockchain installatie kan tussen de drie en tien dagen duren, afhankelijk van je internetverbinding en hardware. Zorg ervoor dat je Raspberry gedurende deze tijd actief blijft.

Blockchain synchronisatie

Gebruik van je Bitcoin node

Wanneer de blockchain volledig is geïnstalleerd, zie je een pagina met een klein logo rechtsonder dat aangeeft dat de blockchain volledig gesynchroniseerd is. Je kunt nu direct vanuit je node Bitcoin verzenden, ontvangen en adressen aanmaken. Bitcoin-qt is een grafische interface waarmee je gesynchroniseerd blijft met het Bitcoin netwerk en verschillende bewerkingen kunt uitvoeren.

Gebruik van je Bitcoin node

Als je alleen gesynchroniseerd wilt blijven met het netwerk zonder interactie, kun je “bitcoind” draaien. Dit opent een shell waarmee je gesynchroniseerd blijft zonder direct met het netwerk te communiceren. Terwijl bitcoind draait, kun je bitcoin-cli gebruiken om via de commandoregel met het netwerk te communiceren. Hier zijn enkele belangrijke commando’s:

 • getblockchaininfo
 • getwalletinfo
 • getbalance
 • listtransactions
 • sendtoaddress “address” amount
 • getnewaddress
 • getpeerinfo
 • help

Gevolgtrekking

Het draaien van een Bitcoin node biedt veel voordelen en draagt bij aan de decentralisatie en veiligheid van het netwerk. Met de juiste hardware en een paar eenvoudige stappen kun je zelf een node draaien en bijdragen aan de gezondheid van het Bitcoin netwerk. Het proces is leerzaam en geeft je meer controle over je crypto-activiteiten.

Voor een uitgebreide, stapsgewijze gids, bezoek Nodezaak op YouTube – de plek voor al je Bitcoin node vragen!

 


The post Waarom je een Bitcoin node moet draaien en hoe je dat doet appeared first on Bitcoinmagazine.nl.