Waarom is de bitcoin koers vandaag gedaald?

Bitcoin kende een fantastische start van 2024, klom naar een all-time high van 73.800 dollar en begon vervolgens te dalen. Die daling eindigde met een voorlopige bodem van 56.800 dollar, maar na een korte klim staat de digitale munt nu weer onder druk.

Op dit moment lijkt on-chain data de boosdoener en helpen ook de uitstromen bij de Bitcoin ETFs niet mee.

Bitcoin holders accumuleren minder

Sinds de halving zit de bitcoin koers in een lastige periode en dat lijkt mede te komen door tegenvallende accumulatie van lange-termijn investeerders (zogenaamde holders of hodlers).

De onderstaande grafiek toont dat alle typen investeerders iets meer dan 10.000 bitcoin inkochten de afgelopen 30 dagen, terwijl de miners er 19.000 produceerden in dat tijdsbestek.

James van Straten, de hoofdanalist van CryptoSlate, gaf commentaar op deze ontwikkeling, die hij voor de tweede keer zag plaatsvinden de afgelopen maanden.

De laatste keer dat we dit zagen was in maart, nadat bitcoin met 17 procent corrigeerde tussen 14 en 19 maart.

Na een periode van intense accumulatie tot maart, die bitcoin uiteindelijk naar een all-time high bracht, begonnen verschillen typen van investeerders hun munten te verkopen.

Deze zware “distributie” zoals we dat noemen, heeft sindsdien doorgezet en lijkt op dit moment nog niet echt te veranderen.

Teveel investeerders op een virtuele winst?

Teveel investeerders in bitcoin staan momenteel op een virtuele winst en dat is in combinatie met het huidige sentiment een lastige statistiek. Het gaat om 47,27 miljoen adressen die virtueel in het groen staan en wat dat betreft geen moeite hebben om te verkopen, zo blijkt uit de onderstaande data.

Een plek waar niet veel investeerders op een virtuele winst staan is in de ETF-arena. Ondanks dat hebben de ETFs de laatste twee dagen moeite, terwijl er in de twee handelsdagen daarvoor juist sprake van een herstel leek.

Afgelopen vrijdag zagen de Spot Bitcoin ETFs plotseling weer een flinke instroom van ruim 300 miljoen, die op maandag werd doorgezet met een dikke 200 miljoen.

Daarna begon de koers te kwakkelen en vielen meteen ook de ETF-stromen weer tegen. Op woensdag was er een kleine uitstroom, terwijl er gisteren een minimale instroom van 12 miljoen dollar op de borden stond.


The post Waarom is de bitcoin koers vandaag gedaald? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.