Waarom de bitcoin bullmarkt nog verre van begonnen is

De Bitcoin (BTC) koers bevindt zich inmiddels al zo’n twee maanden in een mindere periode. Kijkend naar de gigantische rally gedurende het eerste kwartaal is het echter allesbehalve verrassend dat het nu wat stoom moet afblazen. De huidige cyclus vertoont nu al grote verschillen met het verleden, aangezien de bitcoin koers al voor de halving een nieuw prijsrecord heeft bereikt. Data wijzen er echter op dat de echte bullmarkt nog verre van begonnen is, en dus lijkt de huidige cyclus wellicht meer op het verleden dan je zou denken.

Bitcoin all-time high voor de halving

Met name gedurende februari en maart heeft bitcoin menig crypto-investeerder omver weten te blazen met zijn opwaartse koersbeweging. Voor het eerst in de hele geschiedenis van het decentrale activum werd het prijsrecord al voor de Bitcoin halving verbroken. In de tweede week van maart oversteeg bitcoin namelijk de $ 69.000, en werd een absolute piek van $ 73.800 bereikt.

Het opwaartse momentum leek voornamelijk gedreven te zijn door de in januari gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten. De beursfondsen hebben een enorm succesvolle lancering gezien. De enorme kapitaalinstroom, van honderden miljoenen dollars op bijna iedere handelsdag, gaf de koers logischerwijs een flinke boost.

Sinds de all-time high van halverwege maart bevindt de koers zich in een neergaande trend. Echter houdt bitcoin zich nog altijd knap staande. Vorige week werd een bodem van vlak onder de $ 57.000 bereikt, wat nog altijd ‘slechts’ 17 procent onder zijn oude recordprijs van $ 69.000 ligt.

Retail-investeerders ontbreken nog altijd

Alles wijst erop dat met name het institutionele geld de aanjager is geweest van de eerdere koersexplosie. Retail-investeerders lijken namelijk nog altijd niet terughoudend om de cryptomarkt te betreden. Ook toen bitcoin nog boven de $ 70.000 stond.

De gerenommeerde crypto-analist Benjamin Cowen bracht op socialmediaplatform X een interessante bevinding aan het licht. Hij liet zijn meer dan 800.000 volgers weten dat crypto-kanalen op YouTube evenals crypto-accounts op X nog maar weinig engagement hebben gehad in vergelijking met de vorige bullmarkt.

Een door hem opgestelde lijst van crypto-gerelateerde YouTubekanalen zagen rond de “mania fase” van de vorige bullmarkt iedere dag tussen de 3 en 4 miljoen views. Momenteel hebben deze kanalen ‘slechts’ 1 miljoen views per dag.

Wat betreft crypto-kanalen op X; deze kregen rond de piek van de vorige bullmarkt rond de 100.000 volgers per dag erbij. Momenteel verwerft de gehele lijst tezamen zo’n 8000 volgers per dag.

De data toont dat er nog steeds een groot gebrek is aan interesse in de crypto-wereld vanuit de alledaagse investeerders. 

Bitcoin’s prijsstijging heeft nog altijd weinig media-aandacht en algemene hype aangewakkerd. Dit zijn juist de ingrediënten voor een explosieve bullmarkt: nieuws over historische hoogtepunten van bitcoin trekt meer investeerders aan die bang zijn iets te missen (FOMO – Fear of Missing Out). Deze kettingreactie kan de bitcoin koers in korte tijd flink opdrijven. 

In het verleden werd de bullmarkt ook pas weken of maanden na de Bitcoin halving ingeluid. Inmiddels is de halving drie weken achter de rug, en dus lijkt er nog weinig reden tot zorg.

 


The post Waarom de bitcoin bullmarkt nog verre van begonnen is appeared first on Bitcoinmagazine.nl.