VN-Specialisten Graven in 58 Crypto-aanvallen Gelinkt aan Noord-Koreaanse voor Nucleaire Ambities

Experts van de Verenigde Naties zijn momenteel diepgravend onderzoek aan het verrichten naar een reeks cyberaanvallen, uitgevoerd door Noord-Korea, die naar schatting een buit van 3 miljard dollar hebben opgeleverd.

Deze aanzienlijke som geld wordt vermoedelijk ingezet voor de verdere ontwikkeling van het alom besproken nucleaire wapenprogramma van het land. Bronnen dichtbij het onderzoek hebben dit nieuws gedeeld met Reuters, terwijl de details uit een nog te publiceren VN-rapport komen.

Noord-Korea, officieel bekend als de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK), trotseert al jarenlang de sancties opgelegd door de Veiligheidsraad van de VN. Deze sancties beogen o.a de financiering van programma’s voor massavernietigingswapens te beperken. Desondanks heeft het land zijn nucleaire capaciteiten voortdurend versterkt, inclusief de ontwikkeling van kernsplijtstoffen en de uitbreiding van zijn arsenaal met geavanceerde militaire apparatuur.

De focus van het huidige onderzoek ligt op 58 vermoedelijke cyberaanvallen op bedrijven die actief zijn in de cryptosector, uitgevoerd tussen 2017 en 2023. De vermoedelijke digitale rooftochten hebben een geschatte waarde van ongeveer 3 miljard dollar, een fonds dat vermoedelijk bijdraagt aan de financiering van Noord-Korea’s omstreden wapenprogramma.

Betrokken Noord-Koreaanse hackergroepen, die functioneren onder het Reconnaissance General Bureau – het voornaamste inlichtingenbureau van het land – hebben hun cyberaanvallen op diverse sectoren, waaronder defensiebedrijven en toeleveringsketens, geïntensiveerd. Deze activiteiten tonen een toenemende mate van samenwerking en het delen van infrastructuur en gereedschappen binnen de cyberoperaties van het land.

Hoewel verdere actie tegen Noord-Korea binnen de Veiligheidsraad van de VN onwaarschijnlijk lijkt door de verdeeldheid onder haar leden, blijft de internationale gemeenschap bezorgd over de aanhoudende schendingen van sancties en de voortdurende ontwikkeling van massavernietigingswapens door de DVRK. Het rapport, dat binnenkort verwacht wordt, zal ongetwijfeld verdere discussies en reacties uitlokken over de aanpak van Noord-Korea’s provocaties op het wereldtoneel.

Terwijl de wereld wacht op de officiële publicatie van het VN-rapport, markeert deze onthulling een cruciaal moment in de internationale inspanningen om de cyberdreigingen en nucleaire ambities van Noord-Korea het hoofd te bieden. Een digitale schaduwoorlog ontvouwt zich, waarbij de grenzen van internationale diplomatie en cybersecurity op de proef worden gesteld.


The post VN-Specialisten Graven in 58 Crypto-aanvallen Gelinkt aan Noord-Koreaanse voor Nucleaire Ambities appeared first on Bitcoinmagazine.nl.