Vermogensbeheerder denkt dat bitcoin naar $150.000 gaat door halving en ETF

De prijs van bitcoin zal in 2025 de $150.000 bereiken dankzij de aanstaande “halving” en een akkoord voor de eerste Amerikaanse bitcoin spot ETF. Dat schrijft Bernstein maandag in een rapport.

Bitcoin naar $150.000?

Bernstein is een vermogensbeheerder met grofweg $700 miljard aan activa in beheer. Ze kijken ook naar bitcoin en dan met name naar de “4-jarige cyclus”.

Het bedrijf heeft de toekomstige prijs van bitcoin gemodelleerd op basis van de “marginale productiekosten” voor miners. Dit is een economische term die volgens hen “fungeert als de prijsbodem voor elke nieuwe cyclus.”

De marginale productiekosten van bitcoin zijn ‘de kosten van de minst efficiënte miners. Omdat bij iedere halving de minst efficiënte miners genoodzaakt zijn om te stoppen (vanwege financiële redenenen), stijgt deze metriek.

De inflatie van de geldhoeveelheid van BTC halveert pak hem beet iedere 48 maanden. Dit zal in april weer gebeuren, waarbij de nieuwe coin-uitgifte daalt van 6,25 BTC naar 3,125 BTC per blok. De analisten onder leiding van Gautam Chhugani schrijven:

“Tijdens het jaar van halving, wanneer de verkoopdruk (doorgaans) met de helft afneemt, ontstaan er elke cyclus nieuwe katalysatoren naar de vraag, wat leidt tot een nieuwe prijsuitbraak die het begin aangeeft van een nieuwe bitcoinprijscyclus”

In eerdere cycli piekte bitcoin tegen prijzen die veel veelvouden hoger waren dan de marginale productiekosten. In 2017 was dat 5,5x en in 2021 2,1x. Medio 2025 verwachten de onderzoekers dat bitcoin een top zal bereiken van 1,5x zijn marginale productiekosten. Dat zou dan neerkomen op de eerder genoemde $150.000 per coin.

Terwijl aanbodzijde steeds krapper wordt, verwacht Bernstein dat de vraag naar BTC ook nog eens zal stijgen na een waarschijnlijke goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin spot ETF. Ze zetten daarvoor in op begin januari.

De analisten voorspellen dat tegen 2028 meer dan 9% van alle bitcoin in ETF’s zal worden aangehouden.


The post Vermogensbeheerder denkt dat bitcoin naar $150.000 gaat door halving en ETF appeared first on Bitcoinmagazine.nl.