Verenigde Naties (VN) uit zorgen over cyberaanvallen en cryptovaluta van Noord-Korea

De Verenigde Naties (VN) schrijven in een rapport over de betrokkenheid van Noord-Korea bij cyberaanvallen. Hierbij spelen ook cryptovaluta een grote rol.

De VN-Veiligheidsraad deelt enkele alarmerende statistieken, waaruit blijkt dat Noord-Korea een substantieel deel van zijn inkomsten uit buitenlandse valuta verdient met cybercriminele activiteiten. Er is naar verluidt $3 miljard weggesluisd door crypto-hacks.

De conclusie zal je niet verrassen: er is een dringende behoefte aan betere maatregelen voor cybersecurity op het gebied van digitale activa.

Het VN-Veiligheidsraad schrijft dat “Noord-Korea erg afhankelijk is van cyberaanvallen als een belangrijke inkomstenbron”. Volgens een rapport van het Nikkei is ongeveer 50% van de inkomsten uit vreemde valuta van het land afkomstig uit cybercriminaliteit.

Bekend is dat de Lazarus Group wereldwijd al talloze projecten heeft aangevallen. Dit spreidt zich uit van (onveilige) DeFi protocollen, hot wallets van cryptobeurzen, maar ook ransomware waarmee het bedrijven afperst om cryptovaluta als losgeld te betalen.

Omdat er veel internationale sancties op het land liggen, kijkt men met argusogen naar deze ontwikkelingen. Want met de cyberoorlog verdient Noord-Korea zo tóch nog geld. En de sancties hebben juist als doel om de financiering van het land (van buitenaf) helemaal op te laten drogen.

Het VN-rapport benadrukt dat cyberaanvallen bijna 40% van de kosten voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens vertegenwoordigen.

Hoewel het rapport zelf niet juridisch bindend is, dient het als een wake-up call voor leden van de Veiligheidsraad om te overwegen aanvullende sancties op te leggen. Hoe hier met cryptovaluta wordt omgegaan is niet bekend. Wel hebben partijen zoals Tether de afgelopen maanden al tegoeden op USDT-adressen bevroren.


The post Verenigde Naties (VN) uit zorgen over cyberaanvallen en cryptovaluta van Noord-Korea appeared first on Bitcoinmagazine.nl.