Venezuela stopt met de Petro, de door olie gedekte cryptomunt

De Venezolaanse regering gaat stoppen met haar haar nationale cryptocurrency. De Petro (PTR) zal met ingang van 15 januari 2024 worden beëindigd. De overheid lanceerde de token in 2018. Het was een cryptocurrency die in het leven werd geroepen om de Amerikaanse sancties te omzeilen. De Petro was – zoals de naam al doet vermoeden – gedekt door olie.

Venezuela had ook te maken met enorme inflatie. De waarde van de bolivar verlies de afgelopen jaren enkele honderden procenten per maand. De nieuwste cijfers laten zien dat de geldontwaarding op jaarbasis is gestagneerd op 190%.

Sinds de oprichting heeft de Petro te maken gekregen met een aantal uitdagingen. Het kreeg niet echt voet aan de grond en het leverde president Nicolas Maduro niet de nodige wetgevende steun op. De juridische status van de token bleef ook onduidelijk.

In eigen land had het dus ook te maken met dubbelzinnigheid, waardoor de binnenlandse adoptie tegenviel. Om het ook nog maar niet te hebben over de juridische en operationele kwesties. Joselit Ramirez Camacho, voorzitter van de Venezolaanse cryptoregulator, werd gearresteerd op beschuldiging van financiële misdaden in de olie-industrie.

Ook werd het management van Petro gelinkt aan de internationale handel in verdovende middelen. Het gebruik van de token was vooral van toepassing bij betalingen van belastingen en verkeersboetes. Het praktische gebruik buiten deze “staatsbetalingen” bleef minimaal.

Iedereen die nog Petro-tokens had, krijgt er nu bolivars voor terug.


The post Venezuela stopt met de Petro, de door olie gedekte cryptomunt appeared first on Bitcoinmagazine.nl.