VanEck doet mee aan de hype en post een korte bitcoin commercial

Op 29 december 2023 onthulde investeringsbeheerder VanEck een opvallende video op sociale media, waarin de slogans ‘Koop Bitcoin’ en ‘Geboren om Bitcoin te bezitten’ te zien waren. Deze onthulling viel samen met de indiening van een bijgewerkte S-1 formulier bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor hun voorgestelde spot Bitcoin ETF.

De 19 seconden durende video, die op dezelfde dag werd gepost als de SEC-aanvraag, wekte intense speculatie op over een mogelijke naderende goedkeuring van de eerste spot Bitcoin ETF door de SEC. Meer dan een dozijn firma’s zijn bezig met het afronden van de details van hun aanvragen bij de regulator, in afwachting van de beslissingstermijnen volgende maand.

In een eerdere indiening deze maand benadrukte VanEck zijn focus op particuliere beleggers door te stellen dat het voor de voorgestelde ETF de ticker ‘HODL’ zou gebruiken, een bekende term in de cryptowereld die staat voor ‘hold on for dear life’. Na de publicatie van de video, die kort een bord met ‘Koop Bitcoin’ toonde, verzekerde VanEck dat het geen reclame of commercieel was, maar een teaser gemaakt door een stagiair in 10 minuten.

Verschillende firma’s, waaronder BlackRock, Fidelity, VanEck, Franklin Templeton en Valkyrie, strijden om een spot Bitcoin ETF. Hoewel de SEC nog geen goedkeuring heeft verleend, heeft de commissie recentelijk gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van verschillende firma’s over de technische aspecten van hun fondsvoorstellen.

In de laatste aanvraag van VanEck leek de vermogensbeheerder de voorkeur te geven aan een zogenaamd cash-verlossingsmodel, waarvan analisten zeggen dat de SEC dat lijkt te favoriseren, aldus Bloomberg Intelligence-analist James Seyffart. Seyffart wees er ook op dat VanEck vergelijkbare risicowaarschuwingen heeft toegevoegd over het feit dat de SEC geen In-Kind toestaat.

De term “In-Kind” verwijst in de context van beleggingsfondsen en ETFs (Exchange-Traded Funds) naar een specifieke manier van het afhandelen van aan- en verkopen binnen het fonds. Wanneer een fonds “In-Kind” transacties toestaat, betekent dit dat de transacties niet noodzakelijkerwijs in contanten worden afgehandeld, maar eerder door het ruilen van effecten of activa.

In het specifieke geval van een Bitcoin ETF, zou “In-Kind” toelaten betekenen dat, in plaats van het kopen of verkopen van Bitcoin voor contant geld, het fonds Bitcoins zelf zou kunnen ontvangen of uitgeven wanneer aandelen in het fonds worden gekocht of verkocht.


The post VanEck doet mee aan de hype en post een korte bitcoin commercial appeared first on Bitcoinmagazine.nl.