Valuta Argentinië halveert in waarde na maatregel nieuwe president

De onlangs gekozen president van Argentinië heeft de valuta van het land met meer dan 50% gedevalueerd. Ook kondigde Javier Milei grote bezuinigingen aan, met name op publieke uitgaven.

Door de waarde van de peso te verlagen van minder dan 400 naar 800 per Amerikaanse dollar, brengt Milei de officiële wisselkoers van de overheid grotendeels in lijn met die van de particuliere markten. Hier werd de peso de laatste tijd vaak tegen meer dan 1.000 per dollar verhandeld.

Opvallend is echter dat de regering-Milei niets heeft gedaan om de kapitaalcontroles op te heffen die door de vorige regering waren opgelegd, waardoor zij de officiële wisselkoers op ongeveer 400 kon behouden. Milei, fervent voorstander van het libertarisch gedachtegoed, zou met die visie iedereen zijn eigen geld moeten laten kiezen (zonder kapitaalcontroles).

Door de overheidsuitgaven te verlagen, kondigde de regering aan dat alle contracten van minder dan een jaar niet zullen worden verlengd. Subsidies voor het openbaar vervoer, elektriciteit, gas en water en overheidsreclame worden voor een jaar geschrapt.

Het krijgt lof van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), maar scepsis vanuit de bitcoinfans. Hoewel de ontwaarding van geld doorgaans als een goede drijfveer voor bitcoin wordt gezien, hopen bitcoiners op bredere stappen. Denk aan het opheffen van de centrale bank, de adoptie van bitcoin en mogelijk een afkeer tegen het fiatsysteem (onder aanvoering van het IMF).

Anderhalf jaar geleden leende Argentinië $45 miljard van het IMF, met als één van de voorwaarden dat de regering stappen zou ondernemen “om het gebruik van cryptocurrency’s te ontmoedigen met het oog op het voorkomen van het witwassen van geld.” De vraag is hoe Milei hier nu mee om gaat.


The post Valuta Argentinië halveert in waarde na maatregel nieuwe president appeared first on Bitcoinmagazine.nl.