Valt de kapitaalstroom naar de Spot Bitcoin ETFs tegen?

Op donderdag 11 januari was eindelijk het moment daar dat de langverwachte Spot Bitcoin ETFs op de markt kwamen in Amerika. In totaal wisten de Spot Bitcoin ETFs in een kleine drie handelsdagen een instroom van ruim 1 miljard dollar te realiseren. De onderstaande tabel toont de instroom na twee handelsdagen, die op 818 miljoen dollar lag.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers? En kunnen we stellen dat de Spot Bitcoin ETFs gefaald zijn?

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het is lastig om te voorspellen wat deze instromen precies betekenen voor de bitcoin koers. Dat hangt volledig af van de mate waarin de instromen op dit niveau kunnen blijven doorzetten de komende maanden.

Als dat het geval is en institutionele partijen op dit tempo blijven inkopen, dan gaan ze op jaarbasis een gigantische hoeveelheid bitcoin uit de markt halen.

De huidige instroom van ~300 miljoen dollar per dag betekent volgens Gabor Gurbacs dat de Spot Bitcoin ETFs 7.000 bitcoin per dag uit de markt halen. Terwijl er maar 900 per dag geproduceerd worden door de miners.

Op jaarbasis zou dat een instroom van 1,7 miljoen bitcoin opleveren.

Je zou zeggen dat een instroom van die orde van grootte onmogelijk is zonder de bitcoin koers een flinke boost te geven. Maar dan moeten de instromen natuurlijk wel op dit niveau blijven en niet afzwakken.

Wat dat betreft kunnen we nu nog weinig zeggen over het succes van de Spot Bitcoin ETFs.

Grayscale is een probleem

Op dit moment is vooral de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nog een probleem voor de bitcoin koers.

Voordat de ETFs op de markt kwamen bestond Grayscale al sinds 2013; en vanaf dat moment verzamelde het voor ruim 26 miljard dollar aan bitcoin. Nu is GBTC veranderd in een ETF en zien we dat veel mensen dat fonds verkopen, vanwege de hoge managementfee van 1,50 procent (versus de laagste van 0,20 procent).

Dat resulteerde afgelopen week in een uitstroom van 579 miljoen dollar aan kapitaal bij Grayscale.

Die verkoopdruk lijkt de bitcoin koers op dit moment een beetje in de weg te zitten.


The post Valt de kapitaalstroom naar de Spot Bitcoin ETFs tegen? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.