Turkije gaat 0,03% transactiebelasting invoeren op de handel in cryptocurrency’s

Turkije voert een transactiebelasting van 0,03% in op de handel in cryptocurrency’s als onderdeel van een bredere belastinghervorming om het begrotingstekort van het land aan te pakken.

Het begrotingstekort aanpakken

De nieuwe belastingmaatregel maakt deel uit van de inspanningen van Turkije om te herstellen van de economische gevolgen van de aardbevingen in 2023. De regering verwacht dat de belasting jaarlijks ongeveer 3,7 miljard lira ($113 miljoen) zal opleveren.

Deze inkomsten zullen de fiscale stabiliteit van het land ondersteunen in moeilijke economische tijden.

Bredere belastinghervorming

De voorgestelde belastinghervorming moet in totaal 226 miljard lira ($7 miljard) opleveren, wat ongeveer 0,7% van het Turkse bruto binnenlands product is. Deze hervorming is de belangrijkste herziening van het Turkse belastingstelsel sinds eind jaren ’90.

Minister van Financiën Mehmet Simsek benadrukte het belang om geen enkel gebied onbelast te laten om rechtvaardigheid en effectiviteit in het belastingsysteem te garanderen.

Implicaties voor beleggers

De transactiebelasting van 0,03% is gericht op de snelgroeiende markt voor cryptocurrency’s in Turkije. Veel Turkse beleggers hebben zich tot digitale activa gewend om zich in te dekken tegen de verzwakkende lira en de hoge inflatie.

Door deze belasting in te voeren, probeert de regering in te spelen op de groeiende populariteit van de cryptohandel.

https://twitter.com/W3Vibes/status/1801685524186599851TU

Politieke en publieke reactie

De regeringspartij, geleid door president Recep Tayyip Erdogan, heeft een parlementaire meerderheid en zal naar verwachting de wetgeving goedkeuren.

Eerdere pogingen om transactiebelastingen in te voeren hebben echter op grote weerstand gestuit, en ook deze keer wordt politieke onenigheid verwacht. De nieuwe wetgeving zal later deze maand in het parlement besproken worden.

Ontwikkelingen op de cryptocurrency markt en CBDC

Naast de nieuwe belasting heeft Turkije ook vooruitgang geboekt op het gebied van cryptocurrency en digitale activa. Eerder dit jaar voltooide de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) de eerste fase van het testen van haar CBDC digitale Turkse lira.

Dit, samen met andere initiatieven zoals HSBC’s goud tokenization en Garanti BBVA’s digitale activa lancering, duidt op groeiende interesse en investeringen in de sector.


The post Turkije gaat 0,03% transactiebelasting invoeren op de handel in cryptocurrency’s appeared first on Bitcoinmagazine.nl.