Terraform Labs moet $4,47 miljard betalen na schikking in fraudezaak

Terraform Labs zal $4,47 miljard betalen om een rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te schikken. De zaak draaide om de ineenstorting van het bedrijf in 2022, die $40 miljard aan investeerderskapitaal vernietigde en een schokgolf door de cryptowereld stuurde.

Terraform Labs, opgericht door Do Kwon en Daniel Shin, lanceerde het Terra blockchain-protocol in 2018. Het bedrijf ontwikkelde verschillende cryptoprojecten, waaronder de TerraUSD (UST) stablecoin en de Luna-token. De UST-stablecoin was ontworpen om stabiel te blijven door een algoritmisch mechanisme dat het gekoppeld hield aan de Amerikaanse dollar. Echter, in mei 2022 stortte het ecosysteem in toen UST zijn koppeling aan de dollar verloor, wat leidde tot massale verliezen en het faillissement van verschillende gerelateerde projecten.

In de praktijk kwam het er op neer dat Kwon en consorten niet in staat bleken om hun stablecoin stabiel te houden. Er werden beloftes met gedaan over het opkopen van heel veel bitcoin om de UST stabiel te houden of te krijgen. Dat is niet gelukt en resulteerde in een complete implosie.

Terraform Labs en SEC

De SEC heeft woensdag een federale rechter in New York gevraagd om de schikking goed te keuren. Deze deal werd bereikt nadat een jury in april Terraform en medeoprichter Do Kwon schuldig bevond aan fraude na een twee weken durend civiel proces. Kwon wordt daarnaast nog strafrechtelijk vervolgd voor de verkoop van de UST-stablecoin van het bedrijf. Dat is te lezen bij Bloomberg.

Terraform zal ongeveer $3,59 miljard plus rente betalen en een boete van $420 miljoen. Kwon moet $204,3 miljoen betalen, inclusief $110 miljoen aan onrechtmatig verkregen winsten, rente en een boete van $80 miljoen. Volgens een gerechtelijk document moet Kwon ook minstens $204,3 miljoen overdragen aan de failliete boedel van Terraform voor distributie aan investeerders. Bovendien mag hij geen bestuursfuncties meer bekleden in een beursgenoteerd bedrijf.

Voor de schikking had de SEC de Amerikaanse districtsrechter Jed Rakoff gevraagd om een boete van $5,3 miljard op te leggen, terwijl Terraform betoogde dat het niet hoefde te betalen omdat de meeste van zijn stablecoins in het buitenland waren verkocht.

De schikking vereist ook dat Terraform zijn bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk afbouwt en een Chapter 11-liquidatieplan indient dat de bestuurders van het bedrijf vervangt, inclusief de huidige CEO Chris Amani. Een curator of boedelvertegenwoordiger zal worden aangesteld om de resterende activa te gebruiken om schuldeisers en investeerders te betalen.

“De goedkeuring van dit vonnis zou zorgen voor maximale teruggave van fondsen aan benadeelde investeerders en Terraform voorgoed uit de markt halen,” zei de SEC in een brief aan Rakoff.

Schuldig

De jury vond Terraform en Kwon schuldig aan fraude voor het ten onrechte beweren dat Chai, een populaire Koreaanse betalingsapplicatie, gebruikmaakte van Terraform’s blockchain-technologie voor transacties. De jury vond ook dat investeerders waren misleid over de stabiliteit van de UST-stablecoin, waarvan Kwon en Terraform beweerden dat deze algoritmisch gekoppeld was aan de Amerikaanse dollar.

Kwon, die 92% van Terraform bezit, werd in 2023 gearresteerd in Montenegro en daar veroordeeld voor poging tot reizen met een vals paspoort. Sindsdien is de voormalige crypto-magnaat verwikkeld in een institutionele strijd in Montenegro, waar overheden vechten over zijn uitlevering aan de VS of Zuid-Korea.


The post Terraform Labs moet $4,47 miljard betalen na schikking in fraudezaak appeared first on Bitcoinmagazine.nl.