Technische analyse Ethereum (ETH)

Als een toonaangevend platform voor gedecentraliseerde applicaties, blijft Ethereum de grenzen van blockchaintechnologie en financiële innovatie verleggen. Met de overgang naar Proof-of-Stake in 2022, trekt Ethereum nu meer dan ooit de aandacht van ontwikkelaars, investeerders en technologie-enthousiastelingen wereldwijd.

Het duurt niet lang meer of vermogensbeheerders wereldwijd kunnen ook gaan beleggen in Ethereum. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onlangs namelijk acht spot exchange-traded funds (ETF’s) voor ethereum (ETH) goedgekeurd. Het is nu enkel nog wachten op de daadwerkelijke lancering van de ETF’s.

De goedkeuring heeft nu al een ware koopgolf ontketend en deze hebben diverse technische verbeteringen opgeleverd voor de op een na grootste cryptovaluta ter wereld. In dit artikel delen we een diepgaande technische analyse van Ethereum, waarbij we ons richten op de markttrends, technische indicatoren en koerspatronen.

Weekgrafiek

De weekgrafiek van Ethereum maakt gelijk duidelijk dat het groeipad het afgelopen jaar anders is verlopen dan bij Bitcoin. Ethereum heeft nog geen nieuwe all-time high laten zien en is zelfs nog zo’n 25% verwijderd van zijn hoogste koers ooit. Toch denken we dat het niet lang meer kan duren voordat Ethereum richting een record koerst. 

Eind november 2023 werd een ascending triangle patroon geactiveerd. Het koersdoel van deze stijgende driehoek werd begin maart bereikt en vervolgens begon Ethereum te corrigeren. De correctie heeft 10 weken geduurd, maar is nu eindelijk tot een einde gekomen. Niet geheel toevallig vormde Ethereum een bodem rond de $ 2850, waar het 0,618 Fibonacci-retracementniveau ligt. 

Bij de recente stijging van maar liefst 24,6% in één week werd de correctieve fase verlaten. Deze correctiefase lijkt bovendien een bullflag te zijn, een technisch patroon dat een tijdelijke consolidatie weergeeft na een scherpe stijging, meestal gevolgd door een voortzetting van de stijgende trend.

Daggrafiek

Op de daggrafiek kunnen we deze bullflag nog beter zien. De uitbraak heeft ruimte vrijgemaakt voor een duurzame stijging. Aan de hand van de bullflag kunnen we tevens een koersdoel berekenen, door de eerdere stijging op te tellen bij het uitbraakniveau. Daarmee komen we op een koersdoel van ruim $ 5000.

Tussenliggend komen we echter nog diverse weerstanden tegen. Zo moet Ethereum boven de top van 12 maart op $ 4093 zien te breken. En daarboven zien we een zware weerstand op $ 4868, waar de all-time high uit 2021 ligt. Deze valt ook mooi samen met het fibonacci-extension 1,618-niveau. Hier moeten we dus rekening houden met flinke verkoopdruk en een toename van de volatiliteit. Een eventuele terugval zal dan in ieder geval een hogere bodem moeten opleveren. Indien Ethereum daarbij boven de top van $ 4093 weet te blijven zal dat het gunstigste scenario opleveren. 

Een eventuele latere doorbraak van deze weerstand op $ 4868 kan nog veel hogere koersen kunnen uitlokken. Daarbij denken we als eerste aan het fibonacci-extension 2618 niveau wat zich op $ 6178 bevindt. Enkel een terugval onder de recente bodem op $ 2800 kan het uiterst positieve technische beeld in gevaar brengen. 

https://www.tradingview.com/x/vU65DgFY/

Legenda:

  • Rode lijnen (horizontaal): Dit zijn weerstandslijnen. Deze geven prijsniveaus aan waar Bitcoin eerder moeite had om verder te stijgen.
  • Groene lijnen (horizontaal): Dit zijn steunlijnen. Deze tonen niveaus waar de prijs van Bitcoin steun heeft gevonden en niet verder daalde.
  • Oranje stippellijnen (diagonaal): Dit zijn trendlijnen die de algemene opwaartse trend van de prijs weergeven. Ze helpen om de richting van de prijsbeweging te visualiseren over de tijd.
  • Gele lijnen: Deze verduidelijken een specifiek koerspatroon, zoals het hoofd&schouder patroon of een driehoek.
  • Rode lijn (curved): Dit is een belangrijke voortschrijdende gemiddelde lijn (zoals het 200-daags gemiddelde) dat vaak wordt gebruikt om de lange termijn trend te identificeren.
  • RSI-indicator: De Relative Strength Index, is een technische indicator die meet of de koers overgekocht of oververkocht is. Met behulp van divergenties kunnen wijzigingen van het momentum in kaart worden gebracht

Verklarende woordenlijst: 

  • Bullflag: Een grafiekpatroon dat een tijdelijke consolidatie weergeeft na een scherpe stijging, meestal gevolgd door een voortzetting van de uptrend.
  • Ascending Triangle: Een bullish patroon gevormd door een vlakke weerstandslijn en een stijgende steunlijn, wat vaak leidt tot een uitbraak van de koers.
  • Fibonacci Extension: Een hulpmiddel gebruikt in technische analyse om potentiële toekomstige steun- en weerstandsniveaus te identificeren na een marktbeweging, door gebruik te maken van ratio’s afgeleid van de Fibonacci-reeks.


The post Technische analyse Ethereum (ETH) appeared first on Bitcoinmagazine.nl.