Tactiek of hypocriet? Vanguard wil geen Bitcoin ETF, maar heeft wel aandelen in bitcoin whale

De vermogensbeheerder Vanguard Group Inc. heeft een aanzienlijk belang in MicroStrategy. Per september 2023 bezit Vanguard maar liefst 1,126 miljoen aandelen in MicroStrategy (MSTR), goed voor een aandeel van 8,24% en daarmee de op een na grootste institutionele aandeelhouder.

MicroStrategy, een bedrijf dat bekend staat om zijn substantiële investeringen in Bitcoin, heeft op zijn balans maar liefst 189.150 BTC staan. Deze zijn in de loop der jaren verzameld tegen een totale aankoopprijs van ongeveer $5,9 miljard. Door de hype rond Bitcoin ETF’s in 2023 schoot de aandelenprijs van MicroStrategy omhoog, waardoor sommige analisten het aandeel zelfs labelden als “in wezen een leveraged Bitcoin ETF”.

Ondanks deze indirecte blootstelling aan Bitcoin, lijkt Vanguard zich bewust af te willen zetten tegen de cryptomarkt. Op 11 januari, toen verschillende vermogensbeheerders spot Bitcoin ETF’s lanceerden op de grote beurzen van Wall Street, blokkeerde Vanguard de aankoop van dergelijke producten. Het bedrijf verklaarde dat deze niet overeenkwamen met hun visie, aangezien Vanguard zich richt op activaklassen zoals aandelen, obligaties en contanten, die het ziet als de bouwstenen van een gebalanceerde, langetermijnbeleggingsportefeuille.

Deze aanzienlijke maar indirecte blootstelling aan Bitcoin betekent dat bewegingen in de prijs van BTC waarschijnlijk invloed zullen hebben op de beleggingsfondsen van Vanguard en hun aandelen in MSTR. Het biedt echter ook een manier voor klanten om via het beleggingsplatform blootstelling te krijgen aan cryptocurrency.

Cryptobedrijven voorspellen een toename van Bitcoin-gerelateerde producten in de komende maanden, waaronder leveraged en short Bitcoin ETF’s en cryptoleningen die door Bitcoin worden ondersteund. Dit zou de dynamiek in de relatie tussen traditionele financiële instellingen en de crypto-sector verder kunnen versterken.


The post Tactiek of hypocriet? Vanguard wil geen Bitcoin ETF, maar heeft wel aandelen in bitcoin whale appeared first on Bitcoinmagazine.nl.