SWIFT Wil Belangrijke Rol Blijven Spelen In Financiële Wereld

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) heeft aangegeven een sleutelrol te willen spelen in de toekomst van financiële technologie, met name binnen een uniform grootboekmodel. Dit idee stelt voor dat de bestaande technologieën, waaronder SWIFT’s eigen systemen, hergebruikt en aangepast kunnen worden om te voldoen aan de behoeften van een getokeniseerde economie.

SWIFT benadrukt dat, ondanks de voordelen van een gedeeld grootboek, er nog steeds behoefte is aan een berichtenlaag om hoge volumes aan gegevens efficiënt te kunnen verwerken. Wie daar het meest geschikt voor is? In de ogen van SWIFT zijn zij dat. Dat is te lezen op hun eigen website.

VISA’s rol in een toekomst vol tokens

De organisatie stelt voor om een dynamisch model, een zogenaamde ‘state machine’, te ontwikkelen die de huidige staat van transacties en saldi tussen instellingen weerspiegelt. Dit model zou gebruik kunnen maken van de bestaande ISO-20022 berichtentechnologie, en zou zowel op een blockchain als op een gecentraliseerd platform zoals SWIFT’s eigen Transaction Manager kunnen werken.

Dit voorstel komt nadat SWIFT verschillende andere modellen heeft overwogen en nadat zij in 2022 een partnerschap aanging met het fintechbedrijf Symbiont om haar informatievoorziening te verbeteren via het blockchain-gedreven Assembly platform. Dit toont SWIFT’s bereidheid aan om nieuwe technologieën te integreren en aan te passen aan hun bestaande systemen.

Bovendien speelt SWIFT een belangrijke rol in de wereldwijde economische sancties, zoals blijkt uit de acties genomen tijdens de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, toen de Europese Commissie beval dat een onbekend aantal Russische banken uit SWIFT verwijderd moesten worden. Je kunt je echter afvragen of dat dan juist positief of negatief is, in een wereld die razensneld verandert.

Ter aanvulling, de technologie van uniforme grootboeken wordt ook gesteund door de Internationale Monetaire Fonds in hun XC platform en door financiële instellingen die deelnemen aan het Regulated Liability Network. SWIFT is nog altijd een centrale spil in het huidige internationale betalingssysteem, terwijl het zichzelf opnieuw uitvindt om relevant te blijven in de snel evoluerende wereld van financiële technologie.


The post SWIFT Wil Belangrijke Rol Blijven Spelen In Financiële Wereld appeared first on Bitcoinmagazine.nl.