ShapeShift Treft Schikking met SEC over Vermeende Overtredingen

ShapeShift, een bekende cryptobeurs, heeft ingestemd met een schikking met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze schikking volgt op aantijgingen over de bedrijfsvoering voorafgaand aan de overgang naar een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) in 2021.

De overeenkomst omvat o.a een boete van $275.000, gericht op activiteiten die werden uitgevoerd van 2014 tot januari 2021.

Gedurende deze periode bood ShapeShift diensten aan als een crypto “vending machine”, waarbij het als marktmaker en tegenpartij voor transacties fungeerde. Dit stelde het bedrijf in staat om winst te genereren uit de prijsverschillen bij transacties. Volgens de SEC vielen sommige van de door ShapeShift aangeboden activa onder de categorie van effecten zoals gedefinieerd door de Securities Exchange Act van 1934 en de Howey-test.

De transformatie naar een DAO en de ontbinding van de bedrijfsstructuur in juli 2021, als onderdeel van een strategie om de operaties open-source en gedecentraliseerd te maken, markeren een significante verschuiving voor ShapeShift. Voorafgaand hieraan had ShapeShift de FOX-token geïntroduceerd, waarmee gebruikers zonder transactiekosten konden handelen. Deze token werd later een bestuurstoken in het kader van de DAO-operaties.

Het besluit van ShapeShift om de schikking te accepteren komt in een tijd waarin het bedrijf geen actieve inkomstenstromen of voltijdse werknemers heeft. De reactie van ShapeShift op de regulerende druk, zoals verwoord door oprichter Erik Vorhees, benadrukte de verschuiving naar een gedecentraliseerd protocol om aan de regelgeving te voldoen. De uitleg kun je hier lezen.

De schikking heeft ook de aandacht getrokken van SEC-commissarissen Hester Peirce en Mark Uyeda, die hun zorgen uitten over de onduidelijkheid van de huidige regelgeving. Zij vinden dat er een ongelijk speelveld ontstaat door verschillende schikkingen.

Het verhaal van ShapeShift onderstreept de complexe interactie tussen cryptocurrency-bedrijven en regelgevende instanties. De ontwikkelingen rondom de schikking en de overgang van ShapeShift naar een DAO-model weerspiegelen de voortdurende evolutie en uitdagingen binnen de cryptosector.

Toen ShapeShift officieel nog wel officieel medewerkers had ging er ook nog wel eens wat fout. Zo kostte de beurs een ‘inside job’ zo’n $1 miljoen bijvoorbeeld.

In de wereld van digitale valuta draait het wiel van regulering rustig door. De (tijdelijke) oplossing lijkt voor veel bedrijven een schikking met de toezichthouders.


The post ShapeShift Treft Schikking met SEC over Vermeende Overtredingen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.