SEC keurt spot Ether ETF’s goed

Op 23 mei 2024 heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een historische stap gezet door verscheidene spot Ether (ETH) Exchange-Traded Funds (ETF’s) goed te keuren. Deze goedkeuring opent de deur naar gereguleerde handel in deze fondsen op grote Amerikaanse beurzen. Wat werd precies goedgekeurd en wat betekent dit voor Nederlandse investeerders?

Indiening ter goedkeuring van spot Ether ETF’s. Bron: SEC

Details van de SEC-goedkeuring

De goedkeuring betreft de wijzigingsvoorstellen (Rule 19b-4) van drie beurzen: NYSE Arca, Nasdaq en Cboe BZX Exchange. Deze wijzigingen maken het mogelijk om aandelen van de volgende ETF’s te noteren en te verhandelen:

  • NYSE Arca: Grayscale Ethereum Trust en Bitwise Ethereum ETF.
  • Nasdaq: iShares Ethereum Trust.
  • Cboe BZX: VanEck Ethereum Trust, ARK 21Shares Ethereum ETF, Invesco Galaxy Ethereum ETF, Fidelity Ethereum Fund, en Franklin Ethereum ETF.

Wat is een rule 19b-4 goedkeuring?

De SEC keurde de voorstellen goed onder de Exchange Act Section 19(b)(1) en Rule 19b-4, wat inhoudt dat deze beurzen hun regels mogen wijzigen om deze ETF’s te noteren en te verhandelen. Elk voorstel omvatte uitgebreide beoordelingen en openbare commentaren. De SEC concludeerde dat de voorstellen voldeden aan de vereisten van de Exchange Act, waaronder het voorkomen van frauduleuze en manipulatieve handelingen en het beschermen van investeerders en het publieke belang.

Accelerated approval

De SEC verleende een versnelde goedkeuring voor deze voorstellen. Dit betekent dat de voorstellen eerder zijn goedgekeurd dan de standaard 30 dagen na publicatie in het Federal Register, vanwege de verduidelijkingen en conformiteit in de amendementen. Deze versnelde goedkeuring helpt bij het bevorderen van concurrentie en biedt investeerders meerdere opties voor spot Ether ETF’s.

Voorwaarden en toezicht

De goedgekeurde ETF’s moeten aan strikte voorwaarden voldoen:

  • Transparantie en informatie: Realtime prijs- en volumedata voor Ether moeten beschikbaar zijn via grote marktgegevensleveranciers.
  • Surveillance: De beurzen hebben uitgebreide toezichtsovereenkomsten met de Chicago Mercantile Exchange (CME) om fraude en manipulatie op te sporen.
  • Regelgeving: De ETF’s vallen onder bestaande beursregels die zijn ontworpen om de handel eerlijk en ordelijk te laten verlopen.

Wat betekent dit voor Nederlandse investeerders?

Voor Nederlandse investeerders betekent deze goedkeuring een stap naar veiligere en meer gereguleerde investeringen in Ether. De beschikbaarheid van gereguleerde ETF’s biedt een laagdrempelige manier om te profiteren van prijsbewegingen in Ether zonder de directe risico’s van cryptobezit. Dit is vooral aantrekkelijk voor institutionele investeerders die blootstelling willen aan de cryptomarkt.

Waarom deze goedkeuring belangrijk Is

De goedkeuring van deze ETF’s door de SEC onderstreept de groeiende acceptatie van cryptocurrencies in de financiële wereld. Het vergemakkelijkt de toegang voor een breder scala aan beleggers en kan de liquiditeit en stabiliteit van de Ether-markt verbeteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot een bredere acceptatie en meer innovatie in de cryptowereld.

De goedkeuring van spot Ether ETF’s door de SEC markeert een belangrijke mijlpaal in de evolutie van cryptocurrency-investeringen. Voor Nederlandse investeerders biedt dit nieuwe mogelijkheden om op een veilige en gereguleerde manier deel te nemen aan de groeiende cryptomarkt.

Door deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen en weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen, kunnen beleggers optimaal profiteren van de kansen die deze nieuwe ETF’s bieden.

 


The post SEC keurt spot Ether ETF’s goed appeared first on Bitcoinmagazine.nl.