Schuldeisers FTX profiteren niet mee van recente stijgingen van crypto

FTX heeft vandaag een belangrijk stap gezet in hun faillissementsproces. Hun aangepaste Chapter 11 reorganisatieplan is ingediend, met een opvallende regel over de waarde van crypto-eisen. Deze worden vastgesteld op de waarde in geld op het moment van het faillissement, 11 november 2022. Dit is belangrijk omdat de waarde van veel cryptocurrencies, zoals Bitcoin, sindsdien flink is gestegen.

Het plan, voorgelegd door CEO John Ray III en de advocaten van Sullivan & Cromwell, bepaalt hoe met de faillissementsclaims omgegaan wordt. Het opmerkelijke hieraan is dat de digitale activa van de claimanten in contanten worden gewaardeerd op de datum van het faillissement. Dit kan een groot verschil maken, want sinds het faillissement van FTX is de cryptomarkt aanzienlijk hersteld.

Een voorbeeld hiervan is Bitcoin: de prijs was rond $17.000 op het moment van het faillissement en is nu meer dan $42.000. De totale waarde van de wereldwijde cryptomarkt is ook gestegen, van ongeveer $856 miljard naar $1,6 biljoen. Zelfs de eigen token van FTX is bijna verdubbeld in waarde. Dit betekent dat schuldeisers potentieel miljoenen aan winst kunnen mislopen als het plan wordt goedgekeurd.

Een van de schuldeisers, Sunil Kavuri, is volgens The Block niet blij met het plan. Hij zegt dat het tegen de gebruiksvoorwaarden van FTX ingaat. Volgens die voorwaarden zouden de eigendomstitels van digitale activa bij de klanten liggen, niet bij de beurs. Hij refereert aan het feit dat SBF, de voormalige CEO van FTX, veroordeeld is omdat hij digitale activa stal van klanten.

Het plan moet nog goedgekeurd worden door de schuldeisers. Er zijn bepaalde drempels voor goedkeuring nodig, zowel in dollarbedrag als in aantal claimanten. Als een meerderheid niet instemt, kan er toch een ‘cram-down’ plaatsvinden. Dit betekent dat de schuldeisers die niet akkoord zijn, alsnog gedwongen kunnen worden het plan te accepteren als het ‘fair and equitable’ bevonden wordt.


The post Schuldeisers FTX profiteren niet mee van recente stijgingen van crypto appeared first on Bitcoinmagazine.nl.