SBF: ‘Straf van 50 jaar zet mij weg als een verdorven superschurk’

De advocaten van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried zeggen dat de voorgestelde gevangenisstraf van 50 jaar een “middeleeuwse” manier van straffen is, die geen nauwkeurig beeld schetst van de ernst van zijn acties. Hierbij lijken ze even te vergeten dat Sam Bankman-Fried achter de grootste financiële fraude sinds de Madoff-affaire zit.

Miljoenen mensen zijn het slachtoffer geworden van de acties van Sam Bankman-Fried, waardoor het sticker van superschurk niet volkomen onterecht is.

40 tot 50 jaar de gevangenis in

Op 15 maart leverden de Amerikaanse aanklagers extra documenten in, waarin het voorstel voor een gevangenisstraf van 40 tot 50 jaar zat. De advocaten van Bankman-Fried claimen dus dat het om een “middeleeuwse” manier van straffen gaat, die neerkomt op zijn dood in de gevangenis.

“Dat is geen gerechtigheid”, zo voegen ze toe en vragen vervolgens om 5 tot 6 jaar in de gevangenis voor Bankman-Fried.

De advocaten komen met meerdere argumenten om de strafmaat van Bankman-Fried te verlagen. Ze claimen onder meer dat er geen daadwerkelijke verliezen zijn, omdat het faillissement ervoor zorgt dat iedereen gewoon zijn geld terugkrijgt.

Dat heeft Bankman-Fried echter vooral te danken aan het stijgen van de bitcoin koers. Verder is het volgens de advocaten onterecht dat Bankman-Fried als hebzuchtig wordt neergezet, omdat dit contrasteert met zijn filantropische acties en gematigde levensstijl.

Geen risico op herhaling

Verder claimen de advocaten dat er weinig kans is op herhaling als het om Sam Bankman-Fried gaat, waarbij ze zich onder meer baseren op onderzoek met betrekking tot dit soort fraudezaken.

Ergens is het ook wel heftig om te bedenken dat iemand 40 tot 50 jaar de gevangenis in moet, zonder dat er sprake is van een geweldzaak.

Al moeten we de impact van financieel geweld ook niet onderschatten. Het blijft echter de vraag wat een passende straf is. Ook 10 jaar in de gevangenis is immers extreem lang.

“Het vernietigen van Sam op deze manier is onnodig”, zo claimen de advocaten.

Volgens de advocaten is Sam Bankman-Fried op persoonlijk vlak al bijna iedereen verloren en ook professioneel is er weinig meer van hem over. Om die reden vinden zij een straf van 5 tot 6,5 jaar beter passen.


The post SBF: ‘Straf van 50 jaar zet mij weg als een verdorven superschurk’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.