Satellietbeelden onthullen bitcoin miner in Bhutan

Satellietbeelden hebben de geheime bitcoin mining farm in Bhutan in beeld gebracht. Volgens een analyse van Forbes is het land onder het bewind van koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck een bitcoinhub aan het worden.

Mining in Bhutan

Met speciale regels voor toeristen, omdat iedereen zijn eigen persoonlijke gids mee moet als je de grens oversteekt, is Bhutan een van de meest bijzondere landen in de wereld. De natuur is erg puur en veel bergtoppen zijn (om spirituele redenen) nog nooit beklommen.

In dit land, is er wél plek voor bitcoin mining. In het artikel schrijft Forbes hoe de regering van Bhutan, financiering en elektriciteit heeft toegewezen aan deze geheime mining farm. Het hoopt hiermee de een dreigende economische crisis te verzachten.

De exacte locaties en omvang van deze farm bleven tot nu toe echter altijd een mysterie. Forbes heeft nu vier mining farms geïdentificeerd via bronnen en satellietbeelden van Planet Labs, Satellite Vu en Google Earth.

Hierop zie je lange rechthoekige mining units, koelsystemen voor datacenters en elektriciteitsleidingen en transformatoren met hoge capaciteit die de waterkrachtcentrales van Bhutan met de mijnlocaties verbinden. Een van de locaties is voor een pilotproject in de buurt van de Dochula-pas.

De satellietbeelden laten zien dat de bouw in 2020 begon en eind 2022 klaar leek te zijn. De locatie ligt verborgen binnen kilometers bos.

Bekijk de beelden zelf op de website van Forbes.

Een andere mijn farm ligt in de buurt van Trongsa, terwijl een derde zich in het dichtbeboste district Dagana bevindt. De grootste farm staat op de plek van een mislukt overheidsproject van $ 1 miljard genaamd ‘Education City’. Het doel was om een internationaal educatie- en kenniscentrum op te richten, maar dit werd stopgezet vanwege schandalen en wanbeheer.

De staatsinvesteringsgroep van Bhutan, Druk Holdings & Investment (DHI), bevestigt dat ze aan het minen zijn, maar deelden nooit de locaties. De regering van het land blijft eveneens stil.

Het land werkte onlangs samen met de Bitdeer voor een 600 MW-faciliteit in de stad Gedu. De samenwerking leverde 300 tot 400 banen op.


The post Satellietbeelden onthullen bitcoin miner in Bhutan appeared first on Bitcoinmagazine.nl.