Russische Centrale Bank: Crypto als wapen tegen westerse sancties

De Russische Centrale Bank moedigt bedrijven aan om verschillende betaalmethoden te gebruiken, zoals cryptocurrencies en digitale activa. Gouverneur Elvira Nabiullina gaf aan dat de bank nu meer openstaat voor het gebruik van crypto voor internationale betalingen. Ze zei ook dat er gewerkt wordt aan nieuwe wereldwijde betaalsystemen, zoals de BRICS Bridge.

Betalen met crypto in Rusland wordt meer mainstream

De Bank van Rusland raadt bedrijven aan om meerdere betaaloplossingen te gebruiken voor transacties met buitenlandse partners. Dit is een reactie op de sancties van westerse landen na het conflict in Oekraïne.

Gouverneur Nabiullina benadrukte op een financiële conferentie in Sint-Petersburg dat betalingsproblemen een groot probleem zijn voor de Russische economie. Nieuwe financiële technologieën bieden nu oplossingen die eerder niet mogelijk waren.

“Nieuwe financiële technologie biedt kansen voor schema’s die eerder niet bestonden. Daarom staan we nu het gebruik van crypto toe in internationale betalingen,” zei Nabiullina.

Russische bedrijven passen zich aan

Nabiullina prees de vindingrijkheid van Russische bedrijven bij het omgaan met deze problemen. “Er worden verschillende alternatieven besproken. Bedrijven zijn erg flexibel en ondernemend. Ze vinden manieren om dit op te lossen en delen die vaak niet eens met ons,” zei ze.

Ondanks sterke handelsrelaties met landen zoals China, India, de VAE en Turkije, ondervindt Rusland grote moeilijkheden door nieuwe westerse sancties. Deze sancties zijn gericht op grote Russische financiële instellingen, zoals de Moskouse Beurs en Rusland’s alternatief voor SWIFT.

Nabiullina uitte haar vertrouwen dat er uiteindelijk een nieuw, onafhankelijk wereldwijd betaalsysteem zal ontstaan. Dit zou een alternatief bieden voor de huidige westerse systemen. Ze erkende de enorme druk op de handelspartners van Rusland, maar bleef optimistisch over toekomstige ontwikkelingen.

De BRICS Bridge

Gouverneur Nabiullina benadrukte ook de lopende gesprekken tussen BRICS-landen om de BRICS Bridge op te zetten, een multilateraal digitaal afwikkelings- en betaalsysteem. Dit initiatief wil de financiële systemen van BRICS-landen verbinden en de onderlinge handel verbeteren.

Ze waarschuwde echter dat deze gesprekken complex zijn en de ontwikkeling van zo’n systeem tijd zal kosten. De BRICS-groep is onlangs uitgebreid naar tien landen, met de oorspronkelijke leden – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – nu aangevuld met Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de VAE.


The post Russische Centrale Bank: Crypto als wapen tegen westerse sancties appeared first on Bitcoinmagazine.nl.