Runes op bitcoin véél minder populair, transactiekosten ook hard gedaald

Het Bitcoin Runes-protocol was vorige maand erg populair. Op een bepaald moment waren ze zelfs goed voor een totaal van 50% van alle bitcoin transacties. De hype lijkt echter voorbij.

Nieuwe tokens op bitcoin

Sinds de lancering van het protocol op 20 april, vanaf het moment van de halving, waren Runes-transacties op acht verschillende dagen dominant qua “blockchain traffic”. Met name in de weekenden was deze nieuwe tokenstandaard populair.

De hype van de lancering van Runes, onder andere dankzij de zogenoemde Rare Sat, zorgde ervoor dat het transactievolume op de bitcoin blockchain omhoog schoot. De inkomsten voor miners overschreden voor het eerst de grens van $100 miljoen per dag.

Transacties met het Runes-protocol waren tot 24 april goed voor meer dan 50% van alle bitcoin transacties. De piek vond plaats op 23 april, toen dit zelfs 81,3% bereikte. Op 2 mei was dit cijfer echter alweer gedaald tot 11,1%.

De Runes-hype kwam het weekend van 4, 5 en 6 mei weer terug, zoals te zien is in de grafieken van Dune. Maar sindsdien lijkt het voorbij met de hype.

Op 22 mei waren Runes goed voor 12,7% van alle bitcointransacties, veel meer dan Ordinals (0,7%) en BRC-20 (1,5%).

Door al deze nieuwe ontwikkelingen bereikte het aantal dagelijkse transacties wel weer een recordhoogte van 926.000. De blockruimte wordt anders benut en mede daarom stegen de transactiekosten ook aanzienlijk. Maar ook dit is voorbij, getuige onderstaande grafiek.


The post Runes op bitcoin véél minder populair, transactiekosten ook hard gedaald appeared first on Bitcoinmagazine.nl.