Robinhood nadert einde Gamestop-rechtszaak

Het handelsplatform Robinhood zit in de afrondende fase van een rechtszaak met investeerders, die claimen dat ze in 2021 schaden leden door de beslissing van het beursplatform om de koopknop voor het aandeel GameStop weg te halen. Op 28 mei vertelden de advocaten van Robinhood in een document voor de rechters in Miami dat het proces bijna op zijn einde is.

Geen details bekend

In het document staan nog geen details over de zaak. Waar het natuurlijk om gaat is het verdwijnen van de koopknop op Robinhood, die ervoor zorgde dat een deel van het leger van investeerders hun short squeeze niet kon doorzetten.

Deepfuckingvalue (ook wel bekend als Roaring Kitty of gewoon Keith Gill), een gebruiker van Reddit, kwam erachter dat er gigantisch veel shortposities openstonden op het aandeel van GameStop.

Na het doornemen van de cijfers was hij van mening dat die shortposities onterecht waren en dat GameStop in potentie een fantastisch bedrijf is. De onderbouwingen daarvoor ging hij delen, waardoor hij een leger van mensen om zich heen verzamelde die het aandeel gingen kopen.

Door massaal het aandeel te kopen kwamen alle mensen met een shortpositie in de problemen en ontstond er een short squeeze. Bij een short leen je het aandeel van iemand, om deze vervolgens meteen te verkopen. Het idee is om het aandeel tegen een lagere koers weer terug te kopen.

Maar als het aandeel begint te stijgen, dan komt er een moment dat je gedwongen moet terugkopen – jouw zogenaamde liquidatieprijs. Als er veel shortposities op hetzelfde geliquideerd worden, dan spreken we van een short squeeze.

Die mensen moeten dan dus op hetzelfde moment ook allemaal de markt op om aandelen GameStop te kopen, waardoor de koers extreem stijgt.

Wat deed Robinhood verkeerd?

Investeerders zijn van mening dat Robinhood een einde maakte aan de short squeeze, omdat het op het platform plotseling niet meer mogelijk was om het aandeel te kopen.

De bovenstaande grafiek van Google Finance toont de koersgeschiedenis van GameStop. Voor dit hele feestje in 2021 deed het aandeel vrij weinig, maar daarna begon de actie.

Opvallend is dat er nu weer een stijging zichtbaar is en dat is allemaal het gevolg van Roaring Kitty, de man waarbij het allemaal begon, op Twitter. Hij publiceerde op 13 mei de bovenstaande meme, waardoor iedereen dacht dat het weer tijd was om op te letten.

Als gevolg daarvan schoot de GameStop koers dus opnieuw met enkele procenten omhoog. Nu komt er dus bijna een einde aan de rechtszaak tussen GameStop-investeerders en Robinhood.


The post Robinhood nadert einde Gamestop-rechtszaak appeared first on Bitcoinmagazine.nl.