Ripple vs. SEC – strijd om cryptoregels barst los

Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, is één stap dichter bij een mogelijk miljoenenboete. De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft bij de rechter het verzoek om sancties ingediend. Ripple zou namelijk illegale effecten (aandelen) hebben verkocht in de vorm van de XRP-crypto. Maar Ripple vecht terug!

Al sinds eind 2020 sleept de SEC Ripple voor de rechter. De toezichthouder claimt dat XRP als een soort aandeel moet worden gezien, wat betekent dat Ripple vooraf toestemming had moeten vragen. Dat is niet gebeurd en dus eist de SEC een flinke boete. Ripple is het daar natuurlijk niet mee eens.

De SEC heeft nu officieel bij de rechter aangegeven welke straf ze in gedachten hebben. Dat is een belangrijke stap in het juridische gevecht. We weten in ieder geval dat de SEC achter zo’n 2 miljard dollar aan boetes aan wil gaan zitten. Ripple zelf stelt dat zo’n tien miljoen dollar meer dan genoeg is.

Wanneer krijgen we uitsluitsel?

De komende weken wordt de discussie vooral gevoerd over welke informatie geheim blijft en wat wel openbaar wordt. Dat is nodig omdat financiële details van zowel Ripple als de SEC op tafel komen. Het is een beetje een ‘welles-nietes’-spel waarbij de rechter uiteindelijk de knoop doorhakt. Of en wanneer we precies een uitspraak krijgen, is niet duidelijk.

De strijd om deskundigen Ripple en de SEC bakkeleien ook over getuigenissen van deskundigen. Zo wil Ripple de verklaring van Andrea Fox, een door de SEC ingeschakelde expert, van tafel vegen. Maar volgens juristen zal de rechter daar waarschijnlijk niet in meegaan.

Wordt vervolgd

Crypto-investeerders volgen deze zaak op de voet. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de hele cryptomarkt.

Blijkt XRP illegaal, dan kunnen wel meer cryptobedrijven in de problemen komen.


The post Ripple vs. SEC – strijd om cryptoregels barst los appeared first on Bitcoinmagazine.nl.