In de serie rechtszaken tussen de SEC en tokenuitgever Ripple Labs heeft de laatste een gevoelig tikje opgelopen. Het Amerikaanse bedrijf is namelijk door de rechter verplicht om gevoelige financiële documenten prijs te geven aan de Amerikaanse beurswaakhond. Dit kan de onderhandelingspositie van het bedrijf ernstig aantasten. Wat is er precies aan de hand, en welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen op de XRP koers?
Ripple vs SEC: een recap
Het is inmiddels meer dan drie jaar geleden dat tokenuitgever Ripple Labs werd aangeklaagd door de SEC. De XRP token zou volgens de beurspolitie geen valuta zijn, maar een ongeregistreerd effect dat illegaal werd verkocht. De token werd van veel exchanges gehaald en de XRP koers stortte volledig in. Groot was dan ook de opluchting toen rechter Analisa Torres op 13 juli 2023 in haar uitspraak aangaf dat de verkoop van XRP aan particuliere investeerders niet illegaal was. Dit betekende namelijk dat de token op de exchanges beschikbaar kon blijven. De koers steeg binnen één dag van $0,47 naar $0,81.
Wel gaf rechter Torres aan dat de verkoop van de token in een eerdere fase, aan institutionele investeerders, ongeregistreerd en dus illegaal was. Ripple Labs zou dus een boete moeten betalen voor dit misdrijf. Om de onderhandelingen over het boetebedrag goed te laten verlopen, moet Ripple Labs openheid in de papieren geven aan de SEC. Recentelijk gaf de SEC bij de rechtbank aan dat Ripple Labs in haar ogen niet genoeg openheid geeft, en er meer documenten geopenbaard moeten worden.
De rechter stelt de SEC op dit punt nu dus in het gelijk.
Rechter kiest kant SEC – Wat nu?
Nu de rechter in dit deel van de zaak de kant van de SEC kiest, is Ripple Labs verplicht openheid te geven in een groter deel van de administratie dan het bedrijf aanvankelijk van plan was. Zo zal het bedrijf nu onder meer inzicht in de boeken van 2022 en 2023 moeten geven, samen met contracten die gerelateerd zijn aan de ‘institutionele verkopen’ die plaatsvonden na het begin van de aanklacht. Daarnaast moet Ripple meer informatie bieden omtrent de inkomsten van institutionele XRP verkopen.
#Ripple has been ordered to provide key financial data and sales contractshttps://t.co/U9HLBCMKh1
— XRPcryptowolf (@XRPcryptowolf) February 5, 2024
Deze informatie is volgens het agentschap cruciaal in de volgende fase van de Ripple rechtszaak, de zogenaamde ‘Remedies phase’. Hierin wordt onderhandeld over een boete of schikking. Nu Ripple veel meer papieren vrij moet geven dan gepland, is de onderhandelingspositie van het bedrijf mogelijk ernstig verslechterd. John Deaton, een advocaat die zich namens de XRP-houders met de rechtszaak heeft beziggehouden, heeft het vermoeden dat Ripple Labs zo rond de $10 miljoen moet gaan betalen.
Chris Larsen en Bred Garlinghouse, de CEO en de uitvoerend directeur van Ripple Labs, hebben persoonlijk gelukkig weinig te vrezen. De SEC heeft in oktober 2023 de persoonlijke aanklachten tegen het duo namelijk laten vallen.
De toekomst – Kan Ripple 1 euro worden?
Waar de token na de relatief positieve uitkomst van de Ripple rechtszaak in juli 2023 naar $0,81 steeg, daar zit de XRP nu onder invloed van de rechtszaken behoorlijk in het slot. Begin november kende de XRP koers een kleine opleving (met als piek $0,71 op 7 november), momenteel trade de token echter op $0,50. De uitspraak van de rechter lijkt nog geen gigantische invloed op de XRP koers te hebben gehad. Dit kan nog komen, alhoewel het ook goed mogelijk is dat de recente dalingen alvast een voorbereiding waren op een tegenvaller in de Ripple vs SEC rechtszaak.
Ripple is een van de grootste en bekendste cryptomunten met een market cap van $27 miljard. Daarbij is het een token die tot nu toe alle stormen heeft doorstaan. Een deal tussen Ripple en de SEC zal op de korte termijn even pijn doen, maar tegelijkertijd is het wel een kans om de serie rechtszaken af te sluiten. Mocht men erin slagen nog voor de Bitcoin halving een deal te sluiten, dan zou dit positieve sentiment ervoor kunnen zorgen dat de Ripple koers snel zal stijgen. Mogelijk kan Ripple dan 1 euro worden.
Een slimme investering?
Het is nog maar de vraag of het ook verstandig is om nu in Ripple te investeren. Het is wellicht verstandig om de uitkomsten van de onderhandeling af te wachten voordat je instapt. Op dit moment valt het nog niet te zeggen welke kant het met de token op zal gaan, zeker niet nu de SEC de kans krijgt de administratie van Ripple Labs fijntjes uit te pluizen.
Wil je met het oog op de naderende Bitcoin halving toch in een nieuwe token investeren, dan zou XRP niet je eerste keus moeten zijn. Een aardig alternatief met een enorme groeipotentie is Bitcoin Minetrix. Deze token kent een dubbel verdienmodel, waardoor je veel extra winst zou moeten kunnen vergaren.
Door Bitcoin Minetrix (BTCMTX) tokens te staken, krijg je naast extra tokens ook mining credits. Deze mining credits kunnen worden ingezet om toegang te krijgen tot de Bitcoin (BTC) mine cloud van Bitcoin Minetrix. In ruil voor jouw aanwezigheid (en hash power) krijg je Bitcoin uitgekeerd. Dit is een bijzonder toegankelijk, milieuvriendelijke en transparante manier om Bitcoin te minen.
De enige toegang tot deze cloud mine is het kopen en staken van Bitcoin Minetrix. Veel investeerders zien de token zitten, getuige ook de $10,3 miljoen die nu al voor dit project opgehaald is. Bij een eventuele beursgang kan de waarde flink stijgen, laat staan wanneer de Bitcoin halving de interesse in Bitcoin mining vergroot.
Mede daarom lijkt het niet onverstandig Minetrix nu al te kopen in de presale fase. Daar kosten de tokens momenteel $0,0133 per stuk, maar deze waarde zal na de listing mogelijk snel stijgen.
Disclaimer: dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en maakt geen deel uit van de redactionele inhoud van BitcoinMagazine.nl. Dit is geen beleggingsadvies, doe uw eigen onderzoek.
The post Ripple vs SEC: Rechter Eist Financiële Info, Wat Gaat Ripple Doen? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.