Rechter Montenegro akkoord met uitlevering Do Kwon aan VS of Zuid-Korea

Een rechtbank in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, heeft de uitlevering van Terra-oprichter Do Kwon aan Zuid-Korea of de Verenigde Staten goedgekeurd. Dat valt te zien op de website van de rechterlijke macht.

Luna-zaak

Kwon werd in maart in het land gearresteerd nadat hij op de luchthaven van Podgorica werd betrapt. Hij wilde het land uit, maar probeerde dat met vervalste documenten.

Het definitieve besluit over de uitlevering zal worden genomen door de Montenegrijnse minister van Justitie. Hij kiest of de man óf naar Zuid-Korea óf naar de VS wordt gestuurd. Kwon heeft net zijn vier maanden gevangenisstraf voor het vervalsen van een paspoort uitgezeten.

De Zuid-Koreaan is het brein achter TerraUSD en LUNA, twee cryptoprojecten die vorig jaar instortten. Miljarden gingen verloren toen de algoritmische stablecoin toch niet zo stabiel bleek te zijn. Autoriteiten van allerlei landen startten een onderzoek naar het voorval.

Kwon werd geconfronteerd met meerdere fraude-aanklachten vanuit de Verenigde Staten en naast enkele civiele aanklachten in de VS en een lopend onderzoek in Zuid-Korea, werd hij per slot van rekening ook nog eens gearresteerd in Montenegro.

Nu deze straf er bijna op zit, kan hij worden uitgeleverd, of naar Zuid-Korea of naar de VS. De rechter is nu dus akkoord.

In april werd ook Daniel Shin, mede-oprichter van Terraform Labs, in Zuid-Korea aangeklaagd wegens schending van de kapitaalmarktwetgeving. Hierbij werd ook nog eens $185 miljoen aan activa bevroren.


The post Rechter Montenegro akkoord met uitlevering Do Kwon aan VS of Zuid-Korea appeared first on Bitcoinmagazine.nl.