Probleem voor Bitcoin: ontwikkelaars moeten wakker worden!

Antoine Riard, die in oktober van dit jaar besloot om te stoppen als Lightning Network ontwikkelaar, zegt dat de tweede laag op Bitcoin mogelijk extreem kan centraliseren als de ontwikkelaars niet ingrijpen. Volgens Riard luisteren ontwikkelaars teveel naar rijke investeerders en kijken ze te weinig naar wat er echt nodig zou zijn voor de toekomst van Bitcoin en het Lightning Network.

Op deze manier komen er volgens hem teveel risico’s in het systeem te zitten en ontstaat het risico op censuur; en dat is juist waar Bitcoin tegen zou moeten beschermen.

Problemen voor het Lightning Network

Antoine Riard besloot in oktober 2023 dus te stoppen met zijn werk voor het Lightning Network, omdat er volgens hem onvoldoende aandacht is voor de juiste ontwikkelingen.

Als voorbeeld sprak hij zijn zorgen uit over “replacement cycling” een specifieke vorm waarop het netwerk aangevallen kan worden.

Mensen die deze zwakte snappen, zouden in theorie bitcoin uit betalingskanalen kunnen stelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een decentraal netwerk dat juist op veiligheid gebouwd zou moeten worden.

Op het moment van schrijven brengt dat het Lightning Network volgens Riard in een “kwetsbare positie” hoewel andere Bitcoin-ontwikkelaars roepen dat de aanval die Riard benoemt überhaupt bijna onuitvoerbaar is.

‘Stop met slaapwandelen’

“Ze moeten stoppen met slaapwandelen, naar de tekentafel gaan en een robuuste en duurzame ontwikkeling op papier zetten die samenwerkt met andere ontwikkelaars aan de basislaag van het netwerk, waarmee de decentralisatie op de lange termijn wordt gewaarborgd”, zo stelt Riard.

Verder claimt hij dat Lightning-bedrijven de missie van het netwerk ondermijnen door rijke investeerders te pleasen.

“Het verdrietige feit is dat veel van hen werken voor VC-gefinancierde entiteiten en commerciële partijen met dezelfde korte-termijn doelstellingen, wat ten koste gaat van lange-termijn eindgebruikers”, zo gaat de bezorgde Riard verder.

Het is in ieder geval duidelijk dat Riard niks te maken wil hebben met de huidige ontwikkeling van het Lightning Network, want voorlopig heeft hij besloten om niet meer te helpen met de ontwikkeling van het netwerk.


The post Probleem voor Bitcoin: ontwikkelaars moeten wakker worden! appeared first on Bitcoinmagazine.nl.