Pro-Bitcoin-kandidaat Javier Milei wint verkiezing in Argentinië

Javier Milei, een kandidaat voor het presidentschap die pro-Bitcoin is en in de eerste ronde in Argentinië nog achterbleef, slaagt erin de verkiezingen te winnen in de tweede ronde.

Pro-Bitcoin

Argentinië heeft de libertaire kandidaat Javier Milei gekozen als zijn nieuwe president, en kiest daarmee voor een naam met radicale opvattingen om de door driecijferige inflatie geschudde economie te herstellen, met een dreigende recessie en toenemende armoede.

Milei staat bekend als een fervent voorstander van bitcoin. De econoom spreekt positief over bitcoin en zegt dat bitcoin “de terugkeer van geld naar de private sector vertegenwoordigt, die de echte eigenaar is.”

Tijdens de stijging na de verkiezing van Milei als president is een shortpositie van $13 miljoen geliquideerd op de bitcoinmarkt.

Milei zorgde ook voor controverse door het crypto-piramidespel CoinX te promoten op haar populaire Instagram-account. De presidentskandidaat had het project aangeprezen als een manier voor Argentijnen om aan inflatie te ontsnappen. Milei heeft in het verleden ook dubieuze digitale activaplatforms en ethereum ondersteund.

Toch is Milei voorzichtiger dan de bitcoin-liefhebbende heerser van El Salvador, Nayib Bukele. Terwijl Bukele bitcoin tot een officiële valuta maakt, heeft Milei geen dergelijke intentie. In plaats daarvan wil hij de Argentijnse peso vervangen door de Amerikaanse dollar, wat de macht van de Federal Reserve en de Bank for International Settlements juist vergroot.

Officiële resultaten zijn nog niet bekendgemaakt, maar zijn rivaal, minister van Economie Sergio Massa, heeft in een toespraak toegegeven dat hij de verkiezing heeft verloren. De kandidatuur van Massa is gehinderd door de ergste economische crisis van het land in twee decennia, terwijl hij in functie was.

Milei belooft economische schoktherapie. Zijn plannen omvatten het sluiten van de centrale bank, het uit de circulatie halen van de peso en bezuinigingen. Deze hervormingen vielen in de smaak bij kiezers die boos waren op de slechte economie en vreesden voor bezuinigingen.

De bitcoinprijs is wederom weer fors gestegen afgelopen weekend.


The post Pro-Bitcoin-kandidaat Javier Milei wint verkiezing in Argentinië appeared first on Bitcoinmagazine.nl.