Precies 14 jaar geleden betaalde een man $700 miljoen voor 2 pizza’s

Het is vandaag Bitcoin Pizza Dag, een bijzondere dag binnen de geschiedenis van de digitale munt. Op 22 mei 2010 betaalde een programmeur genaamd Laszlo Hanyecz namelijk 10.000 bitcoin voor twee (grote) pizza’s van Papa John’s.

Vandaag de dag zijn die 10.000 bitcoin ongeveer 700 miljoen dollar waard. Dat waren dus dure pizza’s voor Laszlo, maar hele belangrijke voor bitcoin.

Belangrijk voor bitcoin

Het verhaal klinkt nu natuurlijk heel spectaculair, maar destijds gaf niemand één stuiver voor bitcoin. De pizza-transactie van Laszlo vormt de eerste bekende transactie waarin iets wordt gekocht met bitcoin. Wat dat betreft was dit een bijzonder moment voor de digitale munt.

Bitcoin kreeg hiermee als het ware voor het eerst een waarde. Iemand vond het blijkbaar interessant om in ruil voor 10.000 bitcoin twee pizza’s op te sturen naar Laszlo Hanyecz.

Probeer je maar eens voor te stellen hoe dat geweest moet zijn destijds. Niemand ter wereld kende bitcoin bijna. Het was puur en alleen een project van een paar computernerds en misschien al wat verdwaalde goldbugs en tech-investeerders.

Negen maanden later was de waarde van de transactie overigens al opgelopen naar 10.000 dollar. Dat was het moment waarop bitcoin voor het eerst de waarde van 1 dollar bereikte.

Laszlo Hanyecz maakte bitcoin echt

Je kunt Laszlo Hanyecz natuurlijk geenszins met Satoshi Nakamoto vergelijken, dus deze tussenkop is wat overdreven. Maar in feite maakte hij bitcoin wel “echt” in de zin dat het voor het eerst werd ingezet als betaalmiddel.

Hanyecz wilde ermee betalen en hij vond iemand die bereid was om bitcoin te accepteren. Hij had ook meer dan een half miljard dollar kunnen hebben en mogelijk nog meer, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Waarschijnlijk zit iemand als Hanyecz, die in 2010 al actief was binnen de gemeenschap, er alsnog behoorlijk warmpjes bij. Al valt dat ook niet met zekerheid te zeggen natuurlijk. Probeer een investering immers maar eens vast te houden als deze 100x of meer over de kop gaat.

Er zijn niet veel mensen die dat kunnen.

Maar goed, dit is dus het verhaal achter de beroemde Bitcoin Pizza Dag.


The post Precies 14 jaar geleden betaalde een man $700 miljoen voor 2 pizza’s appeared first on Bitcoinmagazine.nl.