Orbit Chain hacker wast $48M wit via Tornado Cash

In een belangrijke ontwikkeling binnen het crypto-fraude domein heeft de hacker achter de Orbit Chain exploit $48 miljoen aan gestolen fondsen verplaatst naar de privacy mixer Tornado Cash. Deze activiteit komt na een maandenlange sluimering sinds de eerste hack op oudejaarsavond.

Grote verplaatsing van gestolen geld

Op 8 juni voerde de hacker zeven transacties uit, waarbij hij 12.932 ETH (met een waarde van $47,7 miljoen) overmaakte naar een nieuw adres, dat de fondsen vervolgens doorsluisde via Tornado Cash. Deze service is berucht om zijn vermogen om het spoor van cryptocurrency transacties te verdoezelen, wat het traceren van de gestolen activa bemoeilijkt. De transacties werden voltooid in batches van 100 ETH, zoals bevestigd door Etherscan gegevens.

De hacker moet de extra $20 miljoen in Dai (DAI) of andere activa, waaronder warped Bitcoin (wBTC), warped Ethereum (wETH), Orbit Chain (ORC) en USD Coin (USDC), nog omzetten of verplaatsen. Momenteel staat het saldo van de hacker op $71,2 miljoen, met $51,1 miljoen in Ether.

Achtergrond van de hack

De exploit op de cross-chain bridge Orbit Chain-hacker verplaatst $48M via Tornado Cash na maanden, waardoor herstel moeilijker wordt en kwetsbaarheden in DeFi-platforms zichtbaar wordenĀ vond plaats in de laatste uren van 31 december 2023. De volgende dag bevestigde Orbit Chain de hack en meldde het incident aan internationale wetshandhavingsinstanties. In eerste rapporten werd het verlies geschat op $82 miljoen, maar recente updates suggereren dat het totaal dichter bij $100 miljoen zou kunnen liggen.

Reactie en gevolgen

Orbit Chain heeft een premie van $8 miljoen uitgeloofd voor informatie die leidt tot de identificatie van de hacker of het terugvinden van de gestolen activa. Ondanks deze inspanningen heeft de recente overstap van de hacker naar Tornado Cash het traceren van de gestolen fondsen aanzienlijk moeilijker gemaakt.

De inbraak heeft een grote impact gehad op Orbit Chain: de totale waarde die is vergrendeld op het protocol is sinds het incident met meer dan 75% gedaald van $149,25 miljoen naar bijna $37 miljoen. Deze daling onderstreept de kwetsbaarheid van Decentralized Finance (DeFi) platforms.

Groeiende bezorgdheid over cryptodiefstal

Dit incident maakt deel uit van een bredere trend van toenemende diefstal van cryptocurrency. In het eerste kwartaal van 2024 stalen hackers voor 542,7 miljoen dollar aan digitale activa, een stijging van meer dan 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De DeFi-sector, met een waarde van meer dan $ 100 miljard aan totale vergrendelde waarde, blijft bijzonder gevoelig voor dergelijke exploits, wat de dringende behoefte aan verbeterde beveiligingsmaatregelen en regelgevend toezicht benadrukt.


The post Orbit Chain hacker wast $48M wit via Tornado Cash appeared first on Bitcoinmagazine.nl.