De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Nader Al-Naji aangeklaagd wegens een grootschalige fraude met cryptowaardeffecten, waarbij hij betrokken was bij het social media-platform BitClout en de bijbehorende token BTCLT. De aanklacht beschuldigt Al-Naji van het verzamelen van meer dan 257 miljoen dollar via niet-geregistreerde aanbiedingen en verkopen van BTCLT, onder valse voorwendselen.
Sec vs Bitclout
Volgens de SEC begon Al-Naji in november 2020 met het werven van investeringen voor BitClout, waarbij hij investeerders misleidde door te beweren dat de opbrengsten niet zouden worden gebruikt om hemzelf of andere medewerkers van het platform te compenseren. In werkelijkheid heeft Al-Naji naar verluidt meer dan 7 miljoen dollar van het investeerdersgeld gebruikt voor persoonlijke uitgaven, zoals huurbetalingen voor een herenhuis in Beverly Hills en dure cadeaus voor familieleden.
Om toezicht te ontwijken, beweerde Al-Naji dat BitClout een gedecentraliseerd project was zonder een bedrijf erachter, enkel bestaand uit “munten en code”. Daarnaast gebruikte hij het pseudoniem “Diamondhands” om de indruk te wekken dat het project autonoom was, terwijl hij in werkelijkheid de leiding had. Al-Naji zou zelfs een advies hebben verkregen van een vooraanstaand advocatenkantoor, gebaseerd op onjuiste voorstellingen van het project, waarin werd gesteld dat BTCLT waarschijnlijk niet als effecten zouden worden aangemerkt onder de federale wetgeving.
Gurbir S. Grewal, directeur van de SEC’s Division of Enforcement, benadrukte dat “Al-Naji probeerde de federale effectenwetten te omzeilen en het investerende publiek te bedriegen, in de veronderstelling dat ‘schijnbare decentralisatie’ regelgevers zou afschrikken.” De SEC is echter niet misleid door dergelijke trucs en zal Al-Naji verantwoordelijk houden voor het misleiden van investeerders.
De aanklacht, ingediend bij de U.S. District Court for the Southern District of New York, beschuldigt Al-Naji van schending van de registratie- en anti-fraudebepalingen van de Securities Act van 1933 en de anti-fraudebepalingen van de Securities Exchange Act van 1934. Daarnaast worden zijn vrouw, moeder en volledig eigendom zijnde entiteiten genoemd als ‘relief defendants’ voor de investeerdersfondsen die Al-Naji naar hen heeft overgemaakt. Kortom: Al het geld dat ergens anders terecht is gekomen vanuit BitClout, is onderdeel van deze zaak.
Het Amerikaanse Openbaar Ministerie voor het Southern District of New York heeft vandaag ook aanklachten tegen Al-Naji aangekondigd,
The post Oprichter van BitClout aangepakt door SEC inzaak van $257 miljoen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.