Oprichter Digitex riskeert vijfjarige celstraf wegens illegale cryptobeurs

De CEO van crypto futures exchange Digitex zit in de problemen. Volgens de federale rechtbank van Florida heeft Adam Colin Todd “opzettelijk nagelaten een adequaat anti-witwasprogramma (AML) door te voeren”.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie stelt in een verklaring dat de dader “er opzettelijk voor zorgde dat Digitex de Bank Secrecy Act overtrad.” Todd had geen Know Your Customer (KYC)-normen doorgevoerd en geïmplementeerd in de beurs. Laat staan dat de regels omtrent antiwitwasregels konden worden gehandhaafd.

Todd werd in 2022 al aangeklaagd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) wegens overtreding van de Commodity Exchange Act (CEA). De rechtbank beschuldigde de Amerikaan ervan dat hij verschillende bedrijfsentiteiten gebruikte voor het runnen van een illegaal handelsplatform voor cryptoderivaten.

In juli 2023 besloot de federale rechtbank dat Todd bijna $16 miljoen moest betalen om de beschuldigingen op te lossen. De CFTC beschuldigt de man ervan om zijn eigen token (DGTX) te manipuleren. Deze token werd vervolgens weer gebruikt in Digitex Games, een ander bedrijf waar Todd aan werkte.

Het komt er op neer dat de man van januari 2018 tot april 2022 futures aanbood aan klanten zonder benodigde registratie. Bovendien schond hij de AML-regels en de Bank Secrecy Act. De zaak is vergelijkbaar met die van Arthur Hayes van BitMEX, voorheen de grootste cryptoderivatenbeurs van de wereld.

Volgens de aanklagers zou het bedrijf een broeinest voor criminele activiteiten zijn, waaronder het witwassen van geld en het ontduiken van sancties. Als Todd wordt veroordeeld, riskeert hij een gevangenisstraf van vijf jaar.


The post Oprichter Digitex riskeert vijfjarige celstraf wegens illegale cryptobeurs appeared first on Bitcoinmagazine.nl.