Oprichter cryptobeurs BTC-E bekent schuld in witwaszaak van $9 miljard

Alexander Vinnik, medeoprichter van de cryptobeurs BTC-e, heeft schuld bekend aan het witwassen van geld, volgens een recente verklaring van het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ). Deze bekentenis volgt op een uitgebreid onderzoek waaruit bleek dat BTC-e van 2011 tot 2017 meer dan $9 miljard aan transacties verwerkte voor een groep gebruikers wereldwijd die de miljoen overschreed, met veel gebruikers uit de Verenigde Staten.

BTC-e en witwassen

Het DOJ benadrukte dat BTC-e fungeerde als een platform voor het witwassen van opbrengsten uit verschillende criminele activiteiten, waaronder computerhacking, ransomware-aanvallen en drugshandel. Het ontbrak het platform aan essentiële naleving van wettelijke voorschriften, zoals registratie bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en de implementatie van Anti-Money Laundering (AML) en Know Your Customer (KYC) protocollen. Kortom: het platform had niet de juiste papieren.

De zaak liep al jaren, en Vinnik moet nu op de blaren zitten.

Deze juridische tekortkomingen maakten BTC-e aantrekkelijk voor personen die hun financiële activiteiten wilden verhullen voor de autoriteiten. Vinnik zelf had meerdere schijnbedrijven en financiële rekeningen over de hele wereld opgezet, waardoor via BTC-e illegaal fondsen konden worden overgemaakt. Dit resulteerde in criminele verliezen van ten minste $121 miljoen.

Arrestatie

Vinnik werd in 2017 in Griekenland gearresteerd voor witwassen en in 2020 uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor witwassen, na vrijgesproken te zijn van ransomware-beschuldigingen. Na twee jaar in een Franse gevangenis te hebben doorgebracht, werd hij in augustus 2022 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

 


The post Oprichter cryptobeurs BTC-E bekent schuld in witwaszaak van $9 miljard appeared first on Bitcoinmagazine.nl.