OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk

De Oostenrijkse privacygroep NOYB heeft een klacht ingediend tegen het Amerikaanse OpenAI, omdat de AI-chatbot ChatGPT onjuiste informatie niet corrigeert en de EU-regels voor gegevensbescherming overtreedt.

Regelgeving onder de loep

Deze kwestie kwam aan het licht toen een publiek figuur herhaaldelijk onjuiste persoonlijke informatie ontving van ChatGPT, in tegenstelling tot zijn werkelijke gegevens. OpenAI weigerde naar verluidt de foutieve gegevens te corrigeren of te verwijderen, met het argument dat hun systeem beperkt is in de mogelijkheid om gegevens aan te passen.

De klacht van NOYB, wat staat voor “None of Your Business”, is ingediend bij de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit en eist een onderzoek naar de gegevensverwerkingspraktijken van OpenAI. De zaak benadrukt de bredere bezorgdheid over de naleving van de General Data Protection Regulation (GDPR) door AI-technologieën, die nauwkeurigheid en transparantie in de verwerking van gegevens over individuen verplicht stelt.

Ondanks het feit dat OpenAI erkent dat het een uitdaging is om “plausibel klinkende maar onjuiste” antwoorden te genereren, heeft het nog geen oplossing voorgesteld die voldoet aan de wettelijke normen van de EU. Deze voortdurende kwestie onderstreept het spanningsveld tussen snelle AI-ontwikkeling en bestaande wetten voor gegevensbescherming, versterkt door het wereldwijde gebruikersbestand van ChatGPT van meer dan 180 miljoen sinds de lancering eind 2022.

Bredere impact en regelgevende acties

De klacht in Oostenrijk maakt deel uit van een reeks acties in de hele EU gericht op het aanpakken van privacyproblemen in verband met AI. Eerder startte Italië een soortgelijk onderzoek naar OpenAI, en de European Data Protection Board richtte een taskforce op om de inspanningen met betrekking tot ChatGPT en soortgelijke AI-tools te coördineren.

Deze situatie stelt OpenAI voor een grote uitdaging bij het naleven van de strenge EU privacywetgeving en het beheren van de uitgebreide mogelijkheden en beperkingen van generatieve AI-technologieën.


The post OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk appeared first on Bitcoinmagazine.nl.