Onderzoekers claimen: ‘Bitcoin mining goed voor de planeet’

Bitcoin mining is volgens een nieuw onderzoeksrapport een “cruciaal hulpmiddel” voor de opkomst van schone energie en het balanceren van het energienet. Het rapport in kwestie werd op 22 november gepubliceerd met de titel “Leveraging Bitcoin Miners as Flexible Load Resources for Power System Stability and Efficiency.”

Wat betekent die titel eigenlijk?

De titel van het rapport suggereert dat de onderzoekers van mening zijn dat bitcoin miners vanwege hun flexibiliteit gebruikt kunnen worden om een energienet stabieler en efficiënter te maken.

Hoe werkt dat precies?

Bitcoin miners kunnen hun apparatuur met één druk op de knop uitzetten. Dat is de flexibiliteit waar de titel naar verwijst.

Het voordeel daarvan is dat overheden hun energienet kunnen uitbreiden boven de capaciteit die onder normale omstandigheden nodig is, zonder dat ze daarmee continu geld over de balk smijten.

Zolang het ‘normale leven’ geen vraag heeft naar die overtollige energieproductie kunnen bitcoin miners deze opslokken. Maar zodra er bijvoorbeeld een hittegolf plaatsvindt, kunnen de bitcoin miners hun machines uitschakelen, zodat de lokale bevolking kan profiteren van de extra energie.

Op de momenten dat de vraag naar energie plotseling groeit, is het stroomnet daar dus op gebouwd dankzij bitcoin miners. Zonder bitcoin miners is het een gigantisch duur grapje om het hele jaar veel teveel energie te produceren.

Bitcoin is positief voor duurzame energie

Dit mechanisme maakt het produceren van duurzame energie, bijvoorbeeld op basis van wind, ook een stuk aantrekkelijker.

Waarom?

Omdat wind een onvoorspelbare bron van energie is en er soms momenten zijn dat producenten met een overschot aan energie zitten. Normaal gesproken moeten ze die energie ‘weggooien,’ omdat het niet rendabel is om het op te slaan in batterijen.

Bitcoin miners zijn hier een oplossing voor, omdat zij de overtollige energie kunnen opslokken. Daardoor wordt het opwekken van duurzame energie rendabeler en dus een meer aantrekkelijke investering.

Om die reden zie je ook dat het netwerk van bitcoin grotendeels wordt aangedreven met duurzame energie.


The post Onderzoekers claimen: ‘Bitcoin mining goed voor de planeet’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.