“OM beschuldigt Tornado Cash ontwikkelaar van witwassen 1,2 miljard dollar”

Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev wordt door de Nederlandse autoriteiten beschuldigd van het witwassen van 1,2 miljard dollar aan cryptogeld. Dat bericht Coindesk die de aanklacht van het Openbaar Ministerie heeft kunnen inzien voorafgaand aan de rechtszaak die 26 maart gepland staat.

Ontwikkelaar beschuldigd van witwassen

In de aanklacht is te lezen dat Pertsev tussen 9 juli 2019 en 10 augustus 2022, “Nederland en/of in Rusland en/of de Verenigde Staten en/of in Dubai, alleen of gezamenlijk er “een gewoonte van maakte om te witwassen.”

Tornado Cash-ontwikkelaars Roman Storm en Roman Semenov zijn ook beschuldigd van witwassen en het overtreden van sancties in de VS. De beschuldigingen in de Nederlandse aanklacht tegen Pertsev sluiten aan bij de aantijgingen waarmee Storm en Semenov in de VS zijn geconfronteerd. Storm zegt onschuldig te zijn, terwijl Semenov nog voortvluchtig is.

Pertsev is in augustus 2022 in Nederland gevangengezet op basis van vage beschuldigingen. Dat gebeurde kort nadat Tornado Cash op de zwarte lijst was gezet door de Amerikaanse autoriteiten, want Noord-Korea zou de mixer gebruiken. Zijn arrestatie leidde tot publieke verontwaardiging, vooral vanuit de ontwikkelaarsgemeenschap die bezorgd was dat de beschuldigingen tegen Pertsev een gevaarlijk precedent konden scheppen voor het criminaliseren van softwareontwikkelaars.

500.000 ether

Tijdens hoorzittingen in 2023 bij de rechtbank van ‘s-Hertogenbosch is Pertsev beschuldigd van het routinematig witwassen van meer dan 500.000 ether (ETH) van vermoedelijk criminele oorsprong. Pertsev heeft deze beschuldigingen echter ontkend en mag van de rechtbank zijn proces thuis afwachten.

De aanklacht vermeldt bijna 40 transacties die oplopen tot 535.809 ETH afkomstig van verschillende platformen, waaronder KuCoin en Liquid, de beurs die door FTX is gekocht. Het grootste vermelde bedrag van 175.100 ETH (ongeveer $585 miljoen tegen de huidige prijzen) kwam van Axie Infinity’s Ronin-netwerk. Dat ongeveer $625 miljoen verloor in een hack in 2022, één van de ergste in de cryptogeschiedenis. Volgens experts zit de beruchte hackersgroep Lazarus achter de digitale roof, een groep met vermeende banden met het Noord-Koreaanse regime.

Pertsev en zijn medewerkers hadden ten minste en redelijkerwijs de criminele herkomst van de fondsen kunnen vermoeden, beweren de Nederlandse aanklagers. Een juridisch fonds voor de verdediging van Pertsev en Storm – gesteund door NSA klokkenluider Edward Snowden – heeft $350.000 opgehaald.

De rechtszaak van Pertsev vindt plaats op 26 en 27 maart bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch.


The post “OM beschuldigt Tornado Cash ontwikkelaar van witwassen 1,2 miljard dollar” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.