Olie 10% omlaag: zorgen over wereldeconomie, goed voor bitcoin?

De olieprijzen zijn bijna 10 procent gedaald in 2023 en volgens Garfield Reynolds van Bloomberg is dat een signaal dat de wereldwijde economie momenteel verzwakte. “Het is bijzonder om olie te zien dalen op jaarbasis, terwijl de productie is verminderd en het aanbod fragiel lijkt vanwege de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de Russische invasie in Oekraïne”, aldus de analist.

Moeten we ons zorgen maken over de economie? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Olieprijzen dalen, wereldeconomie onder druk?

Normaal gesproken is de oliekoers een betrouwbare indicator voor de gezondheid van de economie. Als de vraag naar olie hoog is, dan is dat meestal het gevolg van een stijging van de economische activiteit.

Nu zijn de prijzen aan het dalen, terwijl het aanbod daalt vanwege de geopolitieke spanningen en de daling van de productie dit jaar. Wat dat betreft is het vreemd om te zien dat de olieprijzen dalen.

Het lijkt dan ook vooral een teken (of signaal) van wereldwijde economische zwakte.

Beginnen de renteverhogingen van centrale banken dan nu echt hun volledige impact te laten zien? Het begint er langzaam maar zeker op te lijken.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers zou het een slechte ontwikkeling zijn als we een wereldwijde recessie krijgen. In ieder geval op de korte termijn krijg je dan een situatie waarin mensen vluchten naar veiligheid en betrouwbaarheid.

Hoewel wij als bitcoiners natuurlijk van mening zijn dat de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van bitcoin een baken van veiligheid is, geldt dat niet voor de meeste mensen.

Als jij jouw baan vandaag zou verliezen, zou je dan volledig in bitcoin stappen of zou je dan assets verkopen om je rekeningen te kunnen betalen?

Waarschijnlijk dat laatste en dat is waarom we tijdens recessies vaak zien dat risico-assets in eerste instantie een tik krijgen. Totdat centrale banken de rente beginnen te verlagen om de economie te stimuleren.


The post Olie 10% omlaag: zorgen over wereldeconomie, goed voor bitcoin? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.