Nieuwe rechtszaak tegen Coinbase: ‘Solana en andere crypto’s zijn effecten’

Coinbase, de bekende cryptobeurs, en haar CEO Brian Armstrong worden geconfronteerd met een nieuwe collectieve rechtszaak. Deze rechtszaak beweert dat investeerders zijn misleid door de verkoop van wat effectief effecten zijn, en dat het bedrijfsmodel van Coinbase illegaal zou zijn. Het gaat o.a om Solana, de populaire hype crypto.

Volgens de aanklacht heeft Coinbase willens en wetens de staatswetgeving omtrent effecten overtreden sinds de oprichting van het bedrijf. De aanklacht, ingediend bij het United States District Court voor het Northern District of California, San Francisco Division, vertegenwoordigt de eisers Gerardo Aceves, Thomas Fan, Edwin Martinez, Tiffany Smoot, Edouard Cordi en Brett Maggard uit Californië en Florida.

Solana, Polygon en meer

Specifiek richt de aanklacht zich op de verkoop van tokens zoals Solana (SOL), Polygon (MATIC), Near Protocol (NEAR), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Uniswap (UNI), Tezos (XTZ), en Stellar Lumens (XLM), die als effecten worden bestempeld.

De klagers beweren dat Coinbase in zijn gebruikersovereenkomst toegeeft een “Effectenbeurs” te zijn, wat impliceert dat de door hen verkochte digitale activa effecten zijn in de vorm van investeringscontracten. Verder wordt beweerd dat Coinbase Prime, als onderdeel van de diensten, optreedt als een effectenmakelaar.

Volledige terugbetaling

De eisers eisen volledige terugbetaling, schadevergoeding volgens de staatswet, en gerechtelijke bevelen om herhaling te voorkomen. Ze streven naar een juryrechtspraak. Deze rechtszaak lijkt sterk op een eerdere class action-rechtszaak die ook schade claimde door de verkoop van effecten door Coinbase.

Coinbase heeft echter aangevoerd dat de verkoop van secundaire crypto-activa niet voldoet aan de criteria voor effectentransacties en heeft de toepasselijkheid van de effectenwetgeving betwist.

Deze rechtszaak staat los van de veelbesproken juridische strijd van Coinbase met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, waarbij ook wordt betwist of de tokens die op Coinbase worden verkocht als effecten moeten worden geclassificeerd. Recentelijk heeft Coinbase een tussentijds beroep ingediend naar aanleiding van een beslissing van de rechter om de zaak voort te zetten.

Ondanks de juridische strijd rapporteerde Coinbase een sterke opleving in het eerste kwartaal van 2024, ondersteund door een opleving in de marktprestaties en de lancering van door Bitcoin ondersteunde beursgenoteerde fondsen. De beurs rapporteerde een totale omzet van $1,6 miljard en een netto inkomen van $1,2 miljard voor het eerste kwartaal, met een aangepaste EBITDA van $1 miljard.


The post Nieuwe rechtszaak tegen Coinbase: ‘Solana en andere crypto’s zijn effecten’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.