Nieuwe boekhoudregels voor cryptobedrijven officieel doorgevoerd

Goed nieuws voor bedrijven zoals MicroStrategy, Tesla en Block. Door aangepaste boekhoudregels die vandaag zijn gepubliceerd, mogen ze zowel de hoogte- als dieptepunten van hun cryptobezit vastleggen. Dat klinkt als een logische procedure, maar het was nog niet de realiteit.

Bedrijven die bitcoin of ethereum bezitten, zijn verplicht om hun coins tegen de reële waarde te registreren. Dat stelt de Financial Accounting Standards Board (FASB) in de nieuwe boekhoudregels. De veranderingen in deze reële waarde worden vervolgens opgenomen in het nettoresultaat.

In de praktijk konden bedrijven alleen maar dieptepunten noteren. Als de prijs daalde werd dit genoteerd, maar als de prijs steeg niet: de positie werd immers niet gesloten of geliquideerd, en dus mocht de huidige waarde niet worden gebruikt.

Omdat cryptovaluta vrij volatiel kunnen zijn, kon dit ervoor zorgen dat de boekhouding van bedrijven een vrij vertekend beeld geven. Onder andere Michael Saylor van MicroStrategy strijdt daardoor al twee jaar voor een herziening. Die is er nu!

De nieuwe regels worden van kracht voor zowel publieke als private bedrijven met boekjaren die beginnen na 15 december 2024.

Drie maanden geleden deelde de FASB al dat het in een vergadering besloot om haar personeel toestemming te geven om een definitieve versie van de nieuwe boekhoudstandaard op te stellen. Dat is nu dus voltooid.

Edward McGee, CFO van Grayscale, reageert:

“Het is gewoon een fenomenale tijd van het jaar om dit kerstcadeau van gezond verstand boekhouden te krijgen.”

Er waren nog geen speciale regels voor digitale valuta en sinds 2017 is er meerdere malen gevraagd om die wel te maken.


The post Nieuwe boekhoudregels voor cryptobedrijven officieel doorgevoerd appeared first on Bitcoinmagazine.nl.