Nieuwe bankencrisis in maart 2024 bullish voor bitcoin?

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft de rente op zijn Bank Term Funding Program (BTFP) verhoogd. BTFP is het voor regionale Amerikaanse opgezette steunprogramma. De hogere rentes zijn meteen van toepassing en daar komt bij dat het programma op 11 maart 2024 afloopt.

Komt er een nieuwe aflevering van de bankencrisis aan en wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Amerikaanse bankencrisis 2.0?

Het wordt interessant om te zien hoe de bankensector reageert op het aflopen van BTFP. Er zijn nu al analisten die speculeren dat de Federal Reserve in maart aankondigt dat het programma verlenging krijgt.

Wat je vaak ziet met overheidssteun is dat het begint als een “tijdelijke operatie” die vervolgens toch geen einde kent.

Een verlenging van BTFP lijkt cruciaal voor veel Amerikaanse banken, omdat het steunprogramma nog altijd heel populair is.

Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien is het aantal leningen de afgelopen maanden weer stevig toegenomen. Op dit moment staat BTFP op een piek van 162 miljard dollar.

Gisteren kondigde de Amerikaanse centrale bank aan dat het vanaf 11 maart geen nieuwe leningen meer gaat uitgeven via BTFP.

Dan is het nog maar de vraag hoe banken na dat moment aan hun cash komen. De kans is aanwezig dat we dan in ieder geval weer geruchten krijgen over een nieuwe bankencrisis.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

In eerste instantie is de kans volgens Arthur Hayes aanwezig dat we dalen in aanloop naar 11 maart.

Waarom?

Omdat het aflopen van BTFP in principe betekent dat er liquiditeit uit het systeem verdwijnt. Banken moeten hun staatsobligaties dan weer “terugkopen” van de Federal Reserve.

In eerste instantie kregen ze cash voor het onderbrengen van hun staatsobligaties en nu moet dat geld weer terug, omdat het steunprogramma afloopt.

Zodoende moeten de banken dus ergens cash vandaan halen, omdat ze anders een gigantisch probleem hebben. Zodra blijkt dat die problemen te groot zijn, kan het weleens heel snel gebeuren dat de Amerikaanse centrale bank een heropening van BTFP of een nieuw steunprogramma aankondigt.


The post Nieuwe bankencrisis in maart 2024 bullish voor bitcoin? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.