‘Niet iedereen gaat de Bitcoin ETF oorlog overleven’

Op 11 januari lanceerden de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs en tot op heden lijkt dat één groot succes. Waar men in het begin nog twijfelde over het succes vanwege de keiharde koersdaling van bitcoin, heerst er nu vooral optimisme over de hoeveelheid kapitaal die de ETFs iedere dag opslokken.

Dat geldt echter niet voor alle ETFs, waardoor het goed mogelijk is dat een paar van de uitgevers zich op termijn moeten terugtrekken.

‘De meeste ETFs zullen nooit break-even draaien’

Volgens Hector McNeil, de mede-CEO en oprichter van ETF-uitgever HANetf, zal een groot deel van de Spot Bitcoin ETFs nooit break-even draaien. “De meeste van de op dit moment gelanceerde ETFs zullen nooit break-even draaien op hun kosten. De ETFs zullen alleen werken als ze miljarden dollars aan kapitaal binnenhalen, wat niet gaat lukken”, aldus McNeil.

De tien goedgekeurde Spot Bitcoin ETFs haalden tot op heden meer dan 10 miljard dollar aan bitcoin op sinds de lancering. Het gros van die bitcoin werd echter opgehaald door BlackRock en Fidelity, die verantwoordelijk waren voor respectievelijk 4 miljard dollar en 3,5 miljard dollar aan instromen.

“Vier of vijf ETFs zullen break-even draaien. Ik denk zelfs dat sommige van de ETFs op termijn gesloten worden”, aldus McNeil. “Ik denk dat het een race naar de bodem is en dat teveel mensen vechten om een te kleine hoeveelheid kapitaal”, zo gaat hij verder.

Race naar de bodem

Dat er sprake is van een race naar de bodem blijkt wel uit de kortingen en kostenverlagingen die de ETFs reeds doorvoerden.

Zo kondigde Invesco en Galaxy op 30 januari aan dat de managementfee op hun ETF verlaagd zal worden van 0,39 procent naar 0,25 procent per jaar. De eerste zes maanden betalen investeerders zelfs geen managementfee aan Invesco en Galaxy Digital.

De kans is groot dat deze “kostenoorlog” andere potentiële ETF-uitgevers ertoe beweegt om hun plannen voor een Spot Bitcoin ETF in de prullenbak te gooien.

Nieuwe spelers op de markt kunnen alleen overleven als ze een investeerder hebben met hele diepe zakken, die meteen groots instapt.


The post ‘Niet iedereen gaat de Bitcoin ETF oorlog overleven’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.